7 manieren om Symbaloo in de klas te gebruiken

Gepubliceerd op: 31 mei 2016
Door: Britte Koppel

Overzicht houden is voor velen van ons een behoorlijke uitdaging. Logisch ook, want overal staat informatie die we belangrijk genoeg vinden om te onthouden: op post-its, in een notitieboekje of onze agenda. Maar ook digitaal komen we regelmatig websites of artikelen tegen die handig zijn om later nog eens te kunnen bekijken. En met name online is het best ingewikkeld om alles op een logische plek te bewaren. Gelukkig is er Symbaloo, waarmee je op een visuele manier content die bij elkaar hoort, bij elkaar houdt. Maar je kunt nog veel meer met deze handige social bookmarking tool, zeker in het onderwijs! Daarom in deze blog 7 manieren waarop je Symbaloo in de klas kunt gebruiken.

Symbaloo helpt docenten om waardevolle content te filteren, bewaren en delen met leerlingen of collega’s. Nu steeds meer scholen BYOD introduceren of gaan werken met iPads of Chromebooks, wordt de druk op docenten om bij te blijven en op de hoogte te zijn van alle digitale mogelijkheden alleen nog maar groter. Een les voorbereiden kost sowieso al veel tijd, maar de informatie die daarvoor gebruikt wordt, staat vaak ook nog eens op verschillende plaatsen. Veel docenten hebben een enorme bak aan informatie, links, lesplannen, interessante web 2.0 tools, apps, video’s, professionaliseringsmateriaal etc. Maar hoe organiseer je dit alles én houd je overzicht?

Het antwoord is simpel: met Symbaloo! In het nieuwe leerpad van Edutrainers: Symbaloo – verzamel je websites! leer je stap voor stap hoe deze tool werkt én wat je er nog meer mee kan. De komende twee weken kun je dit leerpad gratis uitproberen. Dus maak een account aan en ontdek Symbaloo! In dit leerpad leer je dus alles over het hoe en wat van Symbaloo. In deze blog ontdek je meer inspiratie om Symbaloo in de klas te gebruiken!

1. Deel een Symbaloo met leerlingen (en ouders)

Aan het begin van het schooljaar deel je één link met je leerlingen waar ze bijvoorbeeld gedurende het hele jaar alle bronnen voor je lessen vinden. Hetzelfde geldt voor ouders. Je kunt ze aan het begin van het jaar een link sturen naar de Symbaloo pagina die je hebt aangemaakt. Als je een nieuwe link toevoegt, krijgen ze daar automatisch een melding van en zijn ze altijd op de hoogte zonder dat het jou veel tijd kost aan mailen etc.

2. Op maat lesplannen maken

Je kunt oneindig veel Symbaloo pagina’s maken. Handig, want daardoor kun je bijvoorbeeld voor elk vak of zelfs onderwerp een aparte pagina aanmaken. Een paar voorbeelden:

Geschiedenis:

Symbaloo geschiedenis

Engels:

Symbaloo Engels

Kunst:
Symbaloo kunst

3. Maak een persoonlijke leeromgeving voor je leerlingen

Als docent wil je je leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op hun leven ná school. Het wordt steeds belangrijker dat leerlingen over goede informatievaardigheden beschikken. Moeiteloos navigeren door online leermiddelen hoort daar ook bij. Dat leren kun je gemakkelijk stimuleren door Symbaloo te gebruiken. Leerlingen kunnen hun eigen leeromgeving vormgeven en hun pagina vullen met websites en tools die ze veel gebruiken voor school. Bijvoorbeeld hun e-mail, de link naar de ELO etc. Ook kunnen ze op hun pagina links toevoegen naar handige websites of tools voor bepaalde projecten en vakken. Door alles bij elkaar te plaatsen, hoeven leerlingen niet het hele web af te struinen op zoek naar de juiste link, maar is een simpele klik op een blokje in Symbaloo voldoende. Niet alleen handig, maar ook leerzaam omdat ze zo verantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces. Een voorbeeld:

4. Maak een planning

Er wil nog wel eens iets veranderen in het curriculum gedurende het jaar. Dan is het handig om op één plek een overzicht te hebben van wat wanneer behandeld wordt. In Symbaloo kun je samen met collega’s werken aan een vakinhoudelijke planning voor het jaar en vervolgens gemakkelijk bijstellen als er tijdens het jaar iets verandert.

5. Professionalisering voor docenten

Er zijn veel manieren om je als docent te professionaliseren. Soms kom je iets tegen wat je echt met collega’s moet delen, of zelf wilt opslaan voor later. Begin samen met je collega’s een Symbaloo-pagina waar jullie allerlei professionaliseringsmogelijkheden samenvoegen. Je kunt ook losse blokjes delen om zo bijvoorbeeld collega’s te attenderen op een traject dat de moeite waard is. Door kleuren te gebruiken kun je ook weer onderscheid maken in verschillende thema’s om je in te professionaliseren. Zo kun je verschillende blokjes die onder één thema vallen (bijvoorbeeld tools, didactiek, coaching etc.) gemakkelijk bundelen.

6. Gebruik Symbaloo als digitaal portfolio voor leerlingen

Steeds meer scholen gebruiken digitale porfolio’s om de voortgang van hun leerlingen te meten. Dat kan ook gemakkelijk met Symbaloo, zelfs als je niet wilt dat de portfolio’s publiek beschikbaar zijn. Je kunt Symbaloo’s namelijk ook privé delen. Met een portfolio pagina kunnen je leerlingen gemakkelijk al hun resultaten op één pagina bewaren. Een voorbeeld van een portfolio pagina van een leerling in Symbaloo:

Digitaal portfolio in Symbaloo

7. Video in de klas

Gebruik je veel video’s in de klas? Of werk je volgens flipping the classroom en kijken leerlingen dagelijks video’s? Dan kan het handig zijn om Symbaloo als playlist-tool te gebruiken. Alle online video’s (zoals YouTube) kunnen gewoon in Symbaloo worden afgespeeld, dus dat scheelt een hoop geklik voor je leerlingen. In deze blog lees je hoe je een video kunt embedden in Symbaloo.

En, heb je nieuwe inzichten gekregen in hoe je Symbaloo kunt gebruiken om je lessen leuker en makkelijker te maken? Wat vind jij echt handig aan Symbaloo? Laat het me weten in een reactie.

Misschien vind je dit ook interessant

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search