Handige tools #15: inspireren, verzamelen en ontwikkelen met Pinterest

Gepubliceerd op: 3 augustus 2015
Door: Veerle van Pinxteren

Het deed mij in eerste instantie denken aan een typisch meidending van vroeger: plaatjes knippen uit tijdschriften… maar dan digitaal. Maar dat is niet het enige wat je ermee kunt. Het is inderdaad mogelijk een verzameling afbeeldingen aan te leggen over mode. Maar er is veel meer dan dat: er zijn hele bronnenverzamelingen te vinden met citaten, onderwijstips, geschiedenisafbeeldingen en meer… En dat is juist waarom deze tool ook zo geschikt is voor het onderwijs. In deze blog een aantal tips voor het gebruiken van deze tool voor jezelf als docent en als werkvorm voor (in) je lessen. 

Pinterest als inspiratie-, verzamel- en ontwikkeltool
Verzamelbronnen voor je lessen
Op Pinterest kun je ‘borden’ aanmaken met een bepaald thema. Denk aan: de Gouden Eeuw, poëzie, boeken voor de bovenbouw, bekende uitspraken, economische infographics. Op die borden verzamel je vervolgens bronnen over dit thema. Dat kunnen afbeeldingen, video’s of andere links zijn. Vervolgens heb je alle informatie voor je lessen bij elkaar. Je kunt het gedurende de jaren aanvullen en aanpassen. Ook kun je je leerlingen verwijzen naar dit bronmateriaal als ze bijvoorbeeld meer willen weten, voor een proefwerk moeten leren of een werkstuk moeten maken.

Handige tool pinterest
Foto: FirmBee

Citaten als aandachtsrichter
Begin je lessen eens met een citaat of gezegde! Zo heb ik zelf een bord aangemaakt met Franse citaten om mijn colleges Frans mee te starten. Hetzelfde kun je doen voor elk denkbaar thema: Nederlandse uitdrukkingen en gezegden, Duitse uitspraken, citaten uit de geschiedenis, citaten met een link naar de natuurkunde. De uitdrukkingen die je op Pinterest vindt, zijn bovendien mooi vormgegeven. De kunst is vervolgens om de goede vragen te stellen aan de groep. Vragen die je zou kunnen stellen zijn: Wat wordt volgens jou bedoeld met deze uitdrukking? In welke situatie zou deze uitdrukking gebruikt (kunnen) worden? Wat heeft deze uitdrukking met dit vak te maken?

Bronnen opslaan voor een later moment
Je komt vaak genoeg interessante filmpjes of artikelen tegen waar je graag even de tijd voor neemt, maar die tijd heb je op dat moment vaak niet. Je kunt de bron dan opslaan op Pinterest en later bekijken.

Tips voor je Pinterestaccount

  1. Start met het aanmaken van ‘borden’. Geef elk bord een ander thema.
  2. Maak onzichtbare borden aan als je niet wilt dat leerlingen je borden al kunnen zien.
  3. Voeg ‘bijdragers’ toe aan borden. Zo kun je collega’s uit de vaksectie of leerlingen uit je mentorklas als bijdrager toevoegen aan je borden. Vervolgens kan iedereen bronnen toevoegen.

Pinterest met leerlingen
Gezamenlijke borden voor een werkstuk
Leerlingen kunnen met een eigen account borden aanmaken om de bronnen voor een werkstuk op de verzamelen. Als een leerling een handige bron tegenkomt voor het onderdeel wat een groepsgenoot schrijft, kan hij die hierop kwijt. Voor de bronnenlijst hebben ze dan alles bij elkaar. Je kunt leerlingen zelfs vragen de bronnenlijst niet in Word aan te leveren, maar in Pinterest, zo kun je bij het nakijken direct checken of de leerlingen goede bronnen hebben gebruikt.

Gebruik als werkvorm in de les
Maak een bord aan en sta leerlingen toe bronnen toe te voegen aan dit bord. Vraag bijvoorbeeld je leerlingen een afbeelding te zoeken die voor hen de Middeleeuwen het beste representeert. Laat leerlingen deze afbeelding op het gedeelde bord plaatsen.

In het Edutrainers leerpad Sociale media – verken de toepassingen staat een filmpje met een rondleiding door Pinterest en wordt deze tool verder toegelicht. Er worden trouwens nog een aantal social media uitgelegd (Twitter, Facebook, LinkedIn etc.) en tips gegeven voor toepassing in het onderwijs. Leuk om te doen!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search