Studievaardigheden door de jaren heen in drie lesbrieven

Gepubliceerd op: 7 januari 2019
Door: Martina Nieuwenhuis

Waar ken jij Tumult van? Veel docenten kennen ons van het lesmateriaal studievaardigheden. Want van al onze uitgaves wordt dat materiaal het meest gebruikt. Al bijna twintig jaar werken we vanuit de visie dat vakoverstijgende vaardigheden essentieel zijn voor het leren van een individu, nu en in de toekomst. In die jaren heeft het studievaardighedenmateriaal diverse veranderingen ondergaan. De wereld staat immers niet stil en wij dus ook niet. Over welke veranderingen heb ik het? Dat toon ik je in drie studievaardighedenlesbrieven, die kenmerkend zijn voor ontwikkelingen in het onderwijs. Een leuke terugblik zo aan de start van 2019 en handige lessen om in te zetten!

De lesbrieven

De lesbrieven hieronder zijn leuke, activerende (en gratis) lessen van 50 minuten, die je direct met je klas kunt doen. Ze hebben altijd te maken met een van onze fondsen (studievaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden, LOB, burgerschap, kunst) of de actualiteit. Leuk als aanvulling op het reguliere lesmateriaal waarmee je de leerlijn kunt volgen. Of als kennismaking met onze lessen.

Wil je de nieuwste lesbrieven in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Een van de eerste: breinleren

Je verdiepen in de werkingen van het brein was lange tijd een hype. Maar wij geloven nog steeds dat informatie en kennis over je geheugen en brein je helpt met leren. In 2011(!) verscheen daarbij deze lesbrief over breinleren (een van de eerste en ja, de lay-out is ook van toen). Inmiddels zitten er in ons lesmateriaal lessen over snellezen, geheugenpaleizen en het gebruiken van je voorkennis. Deze lesbrief is daar de start van geweest! Download de lesbrief en de docentenondersteuning.

Tijd voor studievaardigheden in de vakles

Tijdens kick-offs hamerden wij op de transfer naar de vakles: zorg ervoor dat studievaardigheden niet alleen worden behandeld in de mentorlessen, maar zet ze breder in. Want die planning die leerlingen leren te maken is pas echt handig als voorbereiding op de toets Engels. Of bij het maken van huiswerk, in combinatie met sportactiviteiten buiten school. Het eerste praktische handvat dat we voor transfer gaven, naast tips in sessies op scholen, was de lesbrief Terug in de tijd. Hierin worden de studievaardigheden samenvatten en presenteren toegepast in de geschiedenisles. In mijn herinnering was deze lesbrief destijds de best gebruikte van het hele schooljaar. Als vervolg hierop vind je in ons volledig vernieuwde lesmateriaal studievaardigheden bij elke vaardigheid een In-de-vaklesopdracht. Daarmee is die transfer zo gemaakt!

Eerste stap richting digitaler werken: leren van een filmpje

We kunnen en willen er niet omheen: de mogelijkheden van digitaal/online leren. Maar we willen dat wel graag goed doen. Dat betekent dat we geen filmpjes om de filmpjes maken en digitaal geen doel is maar een middel. Een middel dat het leren ondersteunt en daar enorm veel mogelijkheden voor biedt. Daarom deze lesbrief, waarmee leerlingen ontdekken hoe ze kunnen leren van (de Tumult-)filmpjes. Inmiddels is al ons lesmateriaal ook volledig digitaal beschikbaar én werken we via Edutrainers Academy ook hard aan het ondersteunen van docenten met het effectief inzetten van digitale middelen.

Natuurlijk zijn er vele andere ontwikkelingen waarmee we rekening hebben gehouden bij het maken van lesmateriaal. Alle wet- en regelgeving omtrent kerndoelen, de praktische samenwerking met docenten, nieuwe onderwijskundige inzichten over het leren van vaardigheden en natuurlijk de ontwikkelingen op digitaal gebied hebben ervoor gezorgd dat het lesmateriaal keer op keer gereviseerd en zelfs volledig vernieuwd is. Met al onze ervaring durf ik ons dus best een studievaardighedenspecialist te noemen.

Meer weten over ons lesmateriaal studievaardigheden? Bekijk dan snel de proefexemplaren of lees deze blog eens! Neem gerust contact met ons (info@tumultgroep.nl of 020-4215129) op als je vragen hebt. Of praat met ons verder bij stand 01.B111 op de NOT, die van 22 tot en met 26 januari plaatsvindt in de Jaarbeurs. Meld je aan voor gratis toegang.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search