Kunst van het reflecteren: ‘Hoe rond je dit schooljaar af met je mentorklas?’

Gepubliceerd op: 18 mei 2022
Door: Hans Wendel

Als mentor van een klas zou je willen dat je leerlingen regelmatig nadenken over hoe het gaat, dat ze reflecteren over hun eigen leerproces. Maar hoe organiseer je dit? Hoe zet je leerlingen aan het nadenken en hoe zorg je ervoor dat ze daar vervolgens ook iets van leren?

Reflecteren is één van de belangrijkste vaardigheden die bij alle leermiddelen van Tumult is ingebakken. En speciaal bij de afronding van dit bijzondere schooljaar 21/22 maakte onze stagiaire Maartje Kaag er een Tumult Actueel-les bij! De Tumult Actueel-les is nu beschikbaar in onze memberomgeving voor alle mentoren van Nederland.

Over de kunst van het reflecteren

Je zou het niet altijd zeggen, maar nadenken over dingen die je deed en daarvan leren, is een typische, menselijke eigenschap. Reflecteren betekent letterlijk ’terugkaatsen’ en daarbij hoort zelfkennis en goed observeren. Er zijn diverse manieren om te reflecteren. In onderstaande kennisclip van Saxion worden de belangrijkste vier reflectiemethoden uitgelegd: Bateson, Korthagen, Mittendorf en STARR.

Tumult Actueel over reflecteren bij afronding van het schooljaar 21/22

De Actueel-les over reflecteren vind onze memberomgeving als je bent ingelogd. Je kunt de les dan direct afspelen op je digibord. In de les kijk je met je klas terug naar het afgelopen jaar en bedenkt iedereen wat er is geleerd. Dat doet de klas door eerst de video van Joy Willekus te bekijken. Joy, scholier en ambitieus zwemtalent, deelt in de video haar ervaringen van het afgelopen jaar:

Na deze introductie interviewen leerlingen elkaar om zelf terug te kijken en te bedenken wat iedereen individueel leerde. Om ten slotte met de hele klas terug te kijken op waar de hele klas trots op is.

Jouw ervaring met Tumult Actueel

De Tumult Actueel lessen zijn makkelijk te gebruiken werkvormen over diverse onderwerpen. Ze zijn in te zetten als introductie bij de lessen uit de werkboeken die je als klant van Tumult gebruikt.

Wat vind jij van deze Tumult Actueel-les over het einde van dit schooljaar? We horen graag je ervaringen en ook: aan welke andere onderwerpen heb je nog meer behoefte? Laat het ons weten via 06-55902277 of stuur een e-mail naar hanswendel@tumultgroep.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search