Elk jaar organiseert Microsoft een feestelijke avond voor alle bedrijven waarmee ze gedurende het schooljaar samenwerkt in het onderwijs. Een divers gezelschap van schoolleiders, techneuten, trainers, onderwijsconsultants en onderwijsontwikkelaars komt dan bij elkaar om te praten over onderwijsontwikkelingen, trends en innovatieve projecten. En het leuke: Microsoft zorgt voor het eten en de drank en bekroont de beste projecten met een zogenaamde ‘Partnership-Award’.

Eerder wonnen we al een Award voor ons platform Spons waarop docenten supermakkelijk leerpaden kunnen maken en delen. En verleden jaar waren we genomineerd voor onze blended trajecten van Edutrainers. Dit jaar wonnen we (weer!) in de categorie ‘Leeropbrengst’ met de LOB-app die we samen met het technologie bedrijf Volution ontwikkelen. Logisch dat we een feestelijke avond hadden!

Microsoft award 2015

Microsoft Partnership award 2015

Hoe ontwikkel je nou eigenlijk goede innovatieve projecten? En wat is een LOB-app? Om een succesvol innovatief project op te zetten, spelen een aantal factoren een rol. Waaronder deze drie:

  1. Je moet het DOEN; het gaat niet om goede ideeën, het gaat om de uitvoering! Projecten zijn avonturen waarbij je zonder een precieze route op weg gaat naar onbekend doel. In die onzekerheid moet je altijd blijven geloven, bewegen en continu opletten of je op de goede weg bent. Dat vraagt vertrouwen (‘het komt wel goed’), durf (‘we gaan dr voor, ook al hebben we een (groot) risico om te mislukken’) en een kritische blik (‘nope, stoppen, dit wordt niets, we moeten de koers verleggen, het moet anders’).
  1. Je moet het SAMEN doen want juist in een combinatie van specifieke talenten en/of specifieke vakgebieden ontstaat innovatie. Door die soms tegenstrijdige aanpak en expertise te bundelen groeit iets nieuws!
  1. Je moet projecten beginnen waar vraag naar kan zijn, dat ‘aansluit bij de mensen’. Dat vraagt om gevoel van de ‘markt’, kennis van zaken en veel contact met gebruikers.

Over de LOB-app die we samen met Volution ontwikkelen: dat lijkt een schot in de roos! De app heeft deze vijf kenmerken:

  1. Om te beginnen is de app bedoeld voor scholen die Loopbaanoriëntatie en Begeleiding krachtig en digitaal willen opzetten. De overheid stimuleert die krachtige aanpak. Want: te veel leerlingen vallen uit, missen de boot, kiezen verkeerde vervolgopleidingen en daarmee gaat veel talent verloren: en dat is zonde! Dit is de reden waarom LOB een verplicht onderdeel in het onderwijscurriculum op het VMBO aan het worden is. Mijn collega Sandra Huigen schreef daar eerder al een blog over.
  1. De app bevat LOB-lesmateriaal dat we met Tumult sinds de zomer van 2014 ontwikkelen. Het gaat uit van de 5 loopbaancompetenties: kwaliteitenreflectie (‘wat kan ik goed’), motievenreflectie (‘wat wil ik, wat vind ik belangrijk’), werkexploratie (‘welke opleidingen en beroepen passen bij mij’), loopbaansturing (‘hoe kom ik waar ik wil’) en last but not least netwerken (‘wie kan mij helpen bij mijn loopbaankeuzes’). Achtergrond hierover kun je ook lezen in deze blog van Sandra. Of bekijk het lesmateriaal.
  1. De app maakt het mogelijk om een digitaal portfolio op te bouwen. Want juist door ervaringen vast te leggen en daarop te reflecteren met je docent ontwikkel je loopbaancompetenties. Dit digitaal portfolio wordt bij de pilotscholen die hiermee werken vaak ‘trotsmap’ genoemd.
  1. Het gebruik van de app ondersteunen we met trainingen. We ondersteunen bij het werken met het lesmateriaal, bij het werken met de app en tenslotte bij het voeren van de LOB gesprekken met leerlingen.
  1. En ten slotte: de app is gebouwd binnen de Office 365 technologie van Microsoft. Dat betekent dat je de app direct kunt gebruiken met je 365-account. De app is direct verbonden met de (Outlook) agenda (handig voor het aansturen van taken) en de diverse officepakketten zoals Word, Excel en Powerpoint (handig bijvoorbeeld bij het maken van werkstukken).

Heb jij ervaringen met het ontwikkelen van innovatieve projecten, werk jij al met 365-applicaties, ben jij bezig met LOB: laat me weten, ik ben benieuwd naar ervaringen!

Print Friendly, PDF & Email