Blijven leren … Leren is iets dat ik altijd enorm leuk heb gevonden. Door te oefenen of hard te studeren kun je iets ineens beter of weet je in een keer meer van iets af. Jezelf ontwikkelen en daar plezier in hebben, dat is iets wat mij drijft. Dat bracht mij een paar jaar geleden bij Tumult, waar het leven lang leren in de bedrijfsgenen zit én je ook nog bijdraagt aan het leven lang leren van de volgende generatie. Hoe gaaf is dat? Helaas ga ik volgende week afscheid hiervan nemen voor een volgende uitdaging. 

In mei 2016 liep ik het kantoor van Tumult binnen. Sindsdien ga ik elke dag met plezier naar Amsterdam om toffe lessen te maken, creatieve brainstorms te houden of inspirerende sessies te doen op scholen door het hele land. Het is altijd interessant om terug te kijken op een periode en je ineens te beseffen hoeveel je geleerd hebt. Leren gaat vaak zo impliciet dat je het zelf niet eens doorhebt. Zo weet ik nog wel dat ik mijn eerste lessen schreef. Dat was echt aftasten, uitproberen en vooral om veel feedback vragen.

Voor mij gaat leren dan ook echt om een paar cruciale factoren:

  1. Uit je comfortzone stappen. Om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk dat je af en toe iets doet dat je nog nooit gedaan hebt of dat je nog niet zo goed kunt, oftewel dat je in je ‘learning zone’ komt. Daarbij is het belangrijk dat je niet in de ‘danger zone’ terechtkomt: situaties die té spannend zijn. Maar dat voel je zelf wel goed aan. Zet dus kleine stapjes!
  2. Durf, doe en wees niet bang om te falen. Soms zijn er situaties waarvan je niet zo goed weet of je iets wel kunt. Waarom zou je het dan niet een keer proberen? Anders zul je het nooit weten! En als het dan niet zo goed gaat: geen probleem, daar leer je vaak nog het meeste van.
  3. Vraag om feedback van anderen. Door jezelf ‘lerend’ op te stellen, is het helemaal niet meer zo eng om feedback te vragen aan anderen. Ten eerste is feedback altijd een perceptie van een ander persoon die een bepaalde persoonlijkheid, gedragingen en gedachten heeft. Je kunt dus altijd zelf bepalen wat je met de feedback doet! Ten tweede kan feedback je alleen maar helpen. Want als de ander een goede tip voor je heeft, is het fijn dat je weet dat je je daarin kunt verbeteren.

Over een paar weken begin ik zelf ook weer aan een nieuwe uitdaging om van te leren: een nieuwe baan. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van Tumult. Ik ga het schrijven van de leuke lessen missen, het contact met de docenten en de leerlingen, en bovenal mijn lieve collega’s!

Print Friendly, PDF & Email