Als docent ontkom je er niet aan: af en toe moet lesstof worden herhaald. Omdat het belangrijke of ingewikkelde stof is, omdat er veel vragen over zijn of gewoon omdat het lang geleden is dat je de stof voor de eerste keer behandelde. Zo’n herhalingsles kan saai zijn voor leerlingen die de lesstof al wat beter beheersen en zelfs leerlingen die de herhaling best kunnen gebruiken, zien de les als overbodig. Hoe maak je van een herhalingsles een leuke leerervaring? 

Dat herhalen belangrijk is, staat niet ter discussie. Alleen de manier waarop dit gebeurt is wel belangrijk. Leerlingen zijn vaak niet gemotiveerd als ze stof voor een tweede of derde keer voor hun neus krijgen. Dat moet anders kunnen! Er zijn tal van mogelijkheden om je lessen leuker te maken en ook van een herhalingsuurtje is een goede, leerzame les te maken.

1. Maak er een wedstrijd van
De meest saaie dingen kun je voor leerlingen interessant maken door een competitief element toe te voegen. Omdat vrijwel alle leerlingen tegenwoordig een smartphone hebben en er tal van tools beschikbaar zijn die je gratis kunt gebruiken, is dit ook nog relatief eenvoudig te realiseren. Arnoud schreef eerder over Socrative en Kahoot, twee online tools waarmee je spelelementen in je les kunt inbrengen. Wil je dit naar een hoger niveau tillen? Denk bijvoorbeeld ook eens aan een wedstrijd tussen twee verschillende klassen uit hetzelfde leerjaar. Welke klas beheerst de stof beter? Zeker weten dat je leerlingen daar enthousiast van worden!

2. Laat leerlingen aan elkaar uitleggen
Een andere manier om leerlingen te activeren tijdens een herhalingsles, is door ze zelf de stof uit te laten leggen aan hun klasgenoten. Verdeel de klas in groepjes van 4 of 5 en geef elke leerling de opdracht om een deel van de stof aan de rest van het groepje uit te leggen. Elke leerling legt een ander stuk van het leermateriaal uit. Laat ze vrij in de manier waarop ze dat willen doen. Bijvoorbeeld met een Powerpoint of Prezi, een filmpje of door te discussiëren over stellingen. Omdat leerlingen de lesstof aan iemand anders moeten uitleggen, leren ze het zelf ook gelijk beter.

3. Doe een rollenspel
Deze manier werkt niet voor ieder vak, maar voor zaakvakken als aardrijkskunde en geschiedenis kan het uitstekend werken: een rollenspel. Begin met twee of drie leerlingen voor de klas die een bepaalde gebeurtenis naspelen. Dat kan een situatie uit de geschiedenis zijn, maar ook bijvoorbeeld wat er gebeurt als een vulkaan uitbarst. Geef de leerlingen een paar minuten de tijd om te bespreken hoe ze het rollenspel gaan aanpakken en laat ze vervolgens hun stukje voor de klas uitvoeren. Daarbij kun je de hele klas betrekken door ze te vragen om hun hand op te steken als ze een aanvulling hebben op het rollenspel. Merk je zelf dat er iets mist? Dan kun je het spel stopzetten en de klas vragen wat hun klasgenoten gemist hebben.

Op welke manier maak jij herhalingslessen leuker? Deel je tips hieronder!

Print Friendly, PDF & Email