Een collega mailde me deze week een inspirerend voorbeeld van een project dat een lerares deed met haar leerlingen. De klas vormde een reisbureau dat op aanvraag reisadviezen gaf voor een stedentrip. Naar Madrid met het hele gezin? Een romantisch weekendje Parijs voor twee? Cultuur snuiven in Rome? De leerlingen zochten alles uit: vervoer, hotelovernachting, leuke dingen om te doen in de buurt. En ze maakten er mooie folders of multimedia presentaties bij. Briljant gevonden toch? De betreffende docente won er terecht een prijs mee.
Dit project bevat alles waar ijzersterk leermateriaal aan moet voldoen. Het is activerend, vakoverstijgend, echt, uitdagend en gebruikt eigentijdse middelen.
1. Activerend
Kennis is geen pakketje. Als docent zul je regelmatig ervaren dat er geen één-op-één relatie bestaat tussen wat jij onderwijst en wat jouw leerlingen in zich opnemen. Het beste kun je leerlingen actief met de stof bezig laten zijn, liefst op zoveel mogelijk verschillende manieren. Pas dan slaat hun brein kennis op in het langetermijngeheugen. Gerard Westhoff schreef hier een toegankelijk boekje over. Hoe meer activerende opdrachten je dus in je leermiddel stopt, des te hoger het leerrendement.
2. Vakoverstijgend
Talen, aardrijkskunde, economie, geschiedenis, kunst… Je kunt vrijwel ieder vak aan dit reisbureau project ophangen. En dat maakt het zo’n rijke en leerzame opdracht. Leerstof blijft namelijk beter hangen als er veel verbindingen zijn tussen de verschillende onderdelen.
3. Echt
Met deze opdracht komt de wereld letterlijk het klaslokaal binnen. Leerlingen zoeken op internet informatie over alle mogelijke plekken op de wereld. Ze skypen of twitteren met mensen uit andere landen. Maar nog belangrijker: ze doen dit opdracht van docenten, ouders of andere geïnteresseerden. Hun reisadvies is dus niet fictief, maar het is echt. Dit blijkt enorm motiverend te werken voor leerlingen.
4. Uitdagend
Een goed leermiddel legt de lat voor leerlingen precies hoog genoeg. Niet te hoog, want dat is frustrerend. En zeker ook niet te laag, want dat is demotiverend. Je zult versteld staan hoe vindingrijk je leerlingen zijn als je ze de juiste uitdaging met de juiste begeleiding geeft, zoals in deze reisbureau opdracht.
5. Eigentijdse middelen
Een weblog, Twitter, Skype, Glogster, YouTube, Storyjumper… Zomaar een aantal online tools die deze lerares heeft ingezet. Leerlingen vinden het fantastisch om met die tools te werken. En het resultaat – bijvoorbeeld een multimedia poster, een filmpje, een fotostrip – ziet er ook nog eens super uit. Heb je als docent behoefte aan ondersteuning bij het werken met deze nieuwe media? Kijk dan eens bij de leerpaden van Edutrainers.
Ik begrijp dat niet iedere docent beschikt over de tijd en praktische middelen om een uitgebreid project te organiseren. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Bovenstaande ingrediënten kun je ook op een meer bescheiden manier inzetten in je leermiddelen en lessen. Succes gegarandeerd!
Heb jij voorbeelden van eigen lessen die deze vijf ingrediënten bevatten?
Foto bovenin: keithj2007