Vernieuwing in het onderwijs: leren met VR!

Gepubliceerd op: 15 juni 2017
Door: Admin Tumult

Heb je altijd al eens op de Burj Khalifa in Dubai willen staan? Of is het je grote droom om naar de maan te gaan? Dat kan vanaf nu op iedere plek die je maar kunt bedenken! Hoe dan? Met virtual reality! Vorige week gingen Emma en ik naar de conferentie ‘Leren met VR’ , georganiseerd door Like to share, die plaatsvond in de Enversed in Eindhoven (moet je echt een keer heen!). Daar maakten we kennis met VR en onderzochten we de toepassingen van VR én AR in het klaslokaal. In deze blog deel ik wat wij geleerd hebben op deze dag.

Ten eerste, wat is VR, virtual reality, eigenlijk? En wat is het verschil met AR?

VR (virtual reality): het woord zegt het al: een virtuele realiteit. Dat is waar je je in begeeft als je een VR bril op zet. De bril sluit je letterlijk af van de ‘echte’ wereld zodat je jezelf volledig onderdompelt in de virtuele wereld. Door je hoofd te bewegen kun je in meerdere richtingen kijken in de virtuele ruimte waarin je je begeeft. Ook kun je controllers gebruiken om acties uit te voeren met je handen: dingen oppakken, dingen aanklikken etc.

Virtual reality

AR (augmented reality): oftewel, toegevoegde realiteit. Met AR voeg je virtuele elementen toe aan de werkelijkheid. Populaire apps als Pokémon Go en Snapchat maken bijvoorbeeld gebruik van augmented reality.

Augmented reality voorbeelden

Wat kun je met VR?

Steeds meer bedrijven ontwikkelen apps voor VR waardoor het ook toegankelijk wordt om in de klas te gebruiken. Wat zou je bijvoorbeeld kunnen doen?

  • Plekken bezoeken in de wereld. Bijvoorbeeld voor een klassenuitje of schoolreisje. Loop alvast de route die jullie gaan bezoeken in Amsterdam of laat leerlingen alvast de gebouwen in Rome bekijken en informatie erover opzoeken. App: Google Expeditions.
  • In het menselijk lichaam kijken. Met deze app begeef je je in het menselijk lichaam. Altijd al eens willen weten hoe een maag er van binnen uit ziet? Dat kan, handig voor in de biologieles!
  • Taal leren met de app VirtualSpeech. Leer woordjes, doe een rollenspel of luister naar audio boeken.

Dit zijn nog maar drie apps, maar er zijn er nog veel meer! Zie hieronder een lijst met nog meer apps, samengesteld door Enversed:

Lijst met apps

Of bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal:

Wil je weten welke apps hier gebruikt worden? Kijk dan dit filmpje van onze Edupartner Sander van Acht:

Wat kun je met AR?

AR wordt vaak gebruikt als aanvulling op papieren lesmateriaal. Laat bijvoorbeeld de vulkaan in je aardrijkskundeboek uitbarsten door je iPad te richten op deze vulkaan. Of laat extra instructie verschijnen bij een plaatje uit het werkboek. Ga bijvoorbeeld met je geschiedenisles naar het Prehistorisch dorp in Eindhoven. In dit openluchtmuseum kun je een AR/VR rondleiding volgen, gemaakt door Dutch Rose Media.

Conferentie ‘Leren met VR’

Naast Dutch Rose Media waren er nog vele andere partijen aanwezig op de conferentie ‘Leren met VR’. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen VR-tour maken met ezvr.nl of maak je eigen VR-les op teachvr.nl. Ook zijn er veel partijen die kant-en-klare VR lessen aanbieden, bijvoorbeeld Emagine voor het vmbo of The Simulation Crew voor het mbo. Voor ieders wat wils dus! LiketoShare organiseert meerdere evenementen rondom nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs. Houd ze dus in de gaten! In november geven ze een tweede editie van ‘Leren met VR’.

Wil je weten hoe een docent de conferentie heeft ervaren? Ko Smidt, muziekdocent en Edupartner, vertelt:

“Leren met VR: een boeiende dag om kennis te maken met het concept van leren met VR. Ik heb ervaren welke mogelijkheden er in het verschiet liggen en wat er nu al allemaal kan. VR kan de beleving rondom leren intensiveren. Zo kun je bijvoorbeeld met een VR-tour een stuk geschiedenis tot leven brengen.

Het lijkt mij als muziekdocent gaaf dat leerlingen in de toekomst in een willekeurig bestaande band kunnen meespelen. Live met echte muzikanten samen spelen is het allermooiste natuurlijk, maar niet altijd haalbaar in een schoolomgeving. VR biedt daarvoor nieuwe ervaringsmogelijkheden en werkt motiverend. Ik ben erachter gekomen dat de basisspullen om VR te maken variëren in prijs van redelijk betaalbaar tot zeer prijzig. Eén van de tips was om met meerdere scholen samen te werken aan VR. Dit is financieel interessant en het samen ontwikkelen is dat natuurlijk ook. Aan de kansen voor Augmented Reality werd gelukkig ook aandacht besteed. Extra lagen toevoegen aan de werkelijkheid om je meer te kunnen inleven in een onderwerp of je ruimtelijk inzicht te vergroten zijn mooie kansen. IKEA en andere apps doen het al. Voordat je iets koopt, kun je zien hoe het in je eigen omgeving zou staan. Zelf wil ik vooral met AR eerst aan de slag, daarnaast spreekt het samen met leerlingen maken van een VR tour me sterk aan. “

Meer weten over VR?

In samenwerking met Sander van Acht maken wij een leerpad over Virtual reality, deze verschijnt na de zomer. In dit leerpad staat alles wat je nodig hebt om met virtual reality in de klas aan de slag te gaan. De preview van het leerpad staat nu al online en kun je gratis volgen. En meld je aan voor de nieuwsbrief, dan ontvang je direct een mail als het gehele leerpad online staat!

Kijk hoe Matthijs van Nieuwkerk reageert op VR:

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search