Onze Edupartners #4: Sander van Acht

Gepubliceerd op: 24 mei 2017
Door: Admin Tumult

Vanuit Edutrainers werken wij met verschillende Edupartners die het hele land door reizen naar scholen voor workshops. Daarnaast produceren ze leerpaden vanuit hun expertise. Wie heb jij al ontmoet? In deze blog maak je kennis met Sander van Acht, eigenaar van Flooow en mede-oprichter van Edutrainers.

Wat doe je vanuit je eigen bedrijf?

Vanuit mijn bedrijf Flooow help ik scholen en allerlei andere organisaties met het verbeteren van leerprocessen, het maken van blended learning en e-learning. Daarnaast kijk ik met schooldirecties hoe we technologie op een waardevolle manier in de school een rol kunnen geven. Ook help ik individuele docenten en ik sta op veel podia om mijn ervaringen met anderen te delen.

Hoe is je samenwerking met Edutrainers ontstaan?

Ik werkte eerst bij Tumult, waar we steeds vaker gevraagd werden om op scholen allerlei trainingen te verzorgen. Na een aantal evaluaties kwamen we erachter dat het aanbieden van losse trainingen best een lastig concept is voor scholen. Je maakt mensen enthousiast en het volgende moment ben je weer weg. Dus wij dachten dat kan beter! Toen zijn we op het platform Spons met video’s en online leerpaden van experts bezig gegaan om het leerproces van docenten te verbeteren. Nu helpen we heel veel verschillende type scholen onder de naam Edutrainers.

Waar komt jouw kennis van ICT vandaan?

Tijdens mijn zesjarige carrière bij Beeld en Geluid in Hilversum is mijn interesse voor media, technologie, onderwijs en leren ontstaan. Vanuit mijn bedrijf Flooow werk ik met mensen samen die in verschillende delen van Nederland wonen. Daarom is het noodzaak om via technologie samen te werken. Ik gebruik bijvoorbeeld veel de tool Trello, waar je alle documenten en communicatie kunt organiseren voor een project. Maar het is inmiddels ook een mindset voor mij. Als ik ergens een probleem ervaar in mijn werkzaamheden, dan is daar inmiddels een app/tool voor die dat kan vergemakkelijken. Dan vraag ik daarnaar op Twitter of doe ik research. En zo verzamel ik een aantal tools die zorgen dat ik samen met opdrachtgevers en collega’s mooie projecten kan realiseren.

Hoe ziet jouw droomschool eruit?

Ik begin dan bij de vraag: hoe leer je zelf het liefst? Als je die vraag stelt aan mensen dan hoor je dingen als autonomie willen ervaren, een veilige omgeving om te leren, leerstof die aansluit bij wat je al weet. Ik zou de school graag zien als een soort platform waar leerlingen vooral actief bezig zijn dingen te maken, dingen te creëren, veel te discussiëren, waar fouten gemaakt mogen worden en dat je dingen leert die betekenis voor jou hebben. Leren zonder betekenis is leren voor de verkeerde redenen. Leren voor een toets bijvoorbeeld.

Wat zie je als een grote uitdaging op het gebied van digitaal/leerpaden/onderwijs?

Als je me dat vier jaar geleden had gevraagd was het; een grote visie. Wat ik tegenwoordig vaak zie is dat je een grote visie kunt hebben maar dat je eerst de basis op orde moet hebben. Stel een docent komt zijn klas binnenlopen en het opstarten van zijn computer duurt zes minuten. De docent moet dan elke dag zes minuten zijn leerlingen in toom houden. Dan is het gesprek over ICT met de docent lastig te voeren en terecht, want de basis om met ICT te werken is niet in orde. In mijn gesprekken met directies merk je vaak dat daar te snel overheen wordt gestapt. De problemen op de werkvloer worden vaak te gemakkelijk weggewuifd en worden toegeschreven aan de eigen verantwoordelijkheid van de docent. De grootste uitdaging is dus om als directie te durven kijken naar de ‘kleine’ problemen en deze problemen niet als klein te beschouwen. Voor veel docenten zijn deze problemen namelijk een ‘no go’ om met ICT te werken.

Welke tip wil je meegeven aan docenten?

Er is geen wondertip, maar luister gewoon niet teveel naar advies. Doe vooral wat je hart je ingeeft! 😉

Neem eens een kijkje in onze leerpaden. Start bijvoorbeeld met een gratis leerpad over verschillende tools, zoals Educatieve apps & tools – deel 1.

Ga je graag een keer in gesprek met Sander? Je kunt hem bereiken op sander@flooow.nl. Wil je meer weten over wat Edutrainers jou kan bieden? Kijk dan op onze site.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search