Uitbreiding lesbrief Social media? DENK NA!

Gepubliceerd op: 15 november 2017
Door: Suzanne Heuvelmans

Met de Week van de Mediawijsheid voor de deur heb je een mooi moment om even stil te staan bij het socialmediagebruik van je leerlingen. Met de lesbrief Social media? DENK NA! worden leerlingen zich bewust van wat ze posten. Gebruik de tips uit deze blog om de les uit te breiden!

Breng het socialmediagebruik in beeld

Sommige mensen haten ze vanuit de grond van hun hart, maar ik word er altijd heel gelukkig van: grafieken en diagrammen! Verzamel gegevens van de hele klas en laat de leerlingen in groepjes grafische weergaven maken. Denk aan een staafgrafiek van de verschillende social media die door de klas worden gebruikt. Of een cirkeldiagram met percentages van de postfrequentie voor een bepaald socialmediakanaal. Een goede manier om de rekenvaardigheid van je leerlingen in te zetten!

Altijd in beeld: een poster!

Kunnen jouw leerlingen wel een geheugensteuntje gebruiken? Laat ze posters ontwerpen met het ezelsbruggetje DENK NA erop. Na een democratische stemronde krijgt de mooiste poster een plekje in de klas.

Van leerling naar meester

Lesgeven is ontzettend leuk, maar niet alleen voor leerkrachten! Ook leerlingen vinden het vaak heel leuk om hun kennis aan anderen over te dragen. Geef je leerlingen de rol van leerkracht en laat ze over DENK NA presenteren in andere groepen.

Postpolitie

Sommige leerlingen zijn gebaat bij wat meer voorbeelden. Ga zelf op zoek naar posts op verschillende socialmediakanalen. Print ze groot uit en laat de leerlingen hun oordeel geven op basis van de DENK NA-checklist. Gebruik bijvoorbeeld (vertaalde) tweets van Trump, Instagram-posts van Ariana Grande of de reacties op een Facebook-bericht van een BN’er.

Ben je zelf niet echt actief op social media? Of wil je er gewoon meer over weten voordat je het er met je leerlingen over hebt? Volg dan het leerpad Sociale media – verken de toepassingen van Edutrainers. Heb je de lesbrief gebruikt? Laat me weten wat je ervan vindt in een reactie achter onder deze blog of mail me: suzanneheuvelmans@tumultgroep.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search