Ben jij meer een sloddervos met een altijd rommelig bureau? Of eerder een pietje precies, met alle zaakjes altijd netjes op orde? Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeuren voor een werkplek, dus ook je leerlingen! Met de lesbrief Het grote werkplekexperiment! experimenten ze met omgevingsfactoren om hun voorkeuren te ontdekken. Na de les weten ze wat ze aan hun werkplek kunnen doen om beter te kunnen werken. Wil je de les uitbreiden? Lees dan deze tips!

Neem de hele klas onder handen

Beoordeel samen de hele klas. Welke dingen leiden de leerlingen af, waar hebben de leerlingen behoefte aan en wat kunnen jullie samen verbeteren? Besteed vooral ook aandacht aan hoe de leerlingen zelf hun werkplek beïnvloeden.

Werkplekken op de wereld

Een Nederlands klaslokaal ziet er heel anders uit dan een Duits, Amerikaans, Chinees of Nigeriaans klaslokaal! Maar wat zijn de verschillen? En waar komen die verschillen vandaan? Laat de leerlingen in tweetallen onderzoek doen naar klaslokalen in het buitenland en vergelijk deze met klaslokalen van Nederlandse scholen.

Een opgefriste school

Leerlingen zitten vaak vol ideeën over hoe de school anders zou kunnen zijn: meer kleur, meer groen op het schoolplein, meer werkplekken op de gang. Gebruik die creativiteit om een officieel voorstel in te dienen! De leerlingen bedenken hoe zij het uiterlijk van de school zouden veranderen en werken hun plan uit. Wat zijn de mogelijkheden, welke kosten komen erbij kijken, hoe worden de rollen en taken verdeeld? Hun plannen presenteren ze aan de directie. Inzet gegarandeerd en wie weet met mooie resultaten als gevolg!

Heb jij goede ideeën over de inrichting van je klaslokaal? Of heb je de lesbrief uitgeprobeerd en wil je je ervaringen delen? Mail me (suzanneheuvelmans@tumultgroep.nl) of laat een reactie achter onder deze blog!

Tumult verstuurt elke twee weken (voor het vo) en elke maand (voor het po) een nieuwsbrief met extra lesmateriaal over vaardigheden. De lesbrieven vind je in het abonnement Tumult Free in de online leeromgeving Mijn Tumult. Daar vind je ook het extra materiaal waarnaar we verwijzen in de lesbrieven en blogs met ideeën om de lesbrief uit te breiden.

Print Friendly, PDF & Email