Uitbreiding lesbrief Check, check, dubbelcheck, mét ouders/opvoeders!

Gepubliceerd op: 23 januari 2018
Door: Martina Nieuwenhuis

Als Utrechter word ik doodgegooid met reclames voor open dagen op bushokjes en in ons Amsterdamse kantoor speelt het duidelijk: laatstejaars maken in deze periode hun keuze voor een vervolgopleiding. Als je leerlingen die keuze maken is het goed om ze een ‘final check’ te laten doen. Maar ook voor leerlingen die al vanaf het begin weten wat ze willen is de final check handig. Hebben ze zich wel genoeg in hun keuze verdiept? Gebruik voor die final check de lesbrief Check check dubbelcheck, mét ouders/opvoeders! die je vandaag opnieuw in de Tumult-nieuwsbrief vindt. De lesbrief is niet helemaal hetzelfde als die van eerder dit jaar, maar is uitgebreid met een thuisopdracht. In deze blog extra ideeën om ouders/opvoeders te betrekken bij LOB!

In de les

Wil je ook in de les meer doen met de final check? Met de lesbrief zelf kun je makkelijk een lesuur vullen, maar in deze uitbreidingsblog van mijn collega Nadia vind je uitbreidingsideeën én alternatieve werkvormen bij de lesbrief Check check dubbelcheck!

Thuisopdrachten bij LOB – hoe, wat en waarom?

Binnen LOB zijn opdrachten die samen met ouders/opvoeders, buren, opa, neefje of andere familie worden gemaakt heel belangrijk. Zo wordt het thuisfront namelijk betrokken bij het keuzeproces van deze leerling én bij de school. De verbinding tussen leerling en school wordt zo actief gestimuleerd. Een bijkomend voordeel is dat de leerling op meerdere momenten en op meerdere plekken werkt aan de loopbaanvragen en LOB. Hierdoor raken de leerlingen sneller thuis in de materie en worden de loopbaanvragen deel van hun dagelijkse leven. Zo zullen ze LOB-gerelateerde ervaringen steeds sneller koppelen aan LOB-keuzes, zoals een vervolgopleiding. In Tumults lesmateriaal voor LOB zit daarom bij elk hoofdstuk een thuisopdracht.

Organisatie rondom thuisopdrachten

Thuisopdrachten meegeven zijn één ding, maar hoe bereid je ouders/opvoeders hierop voor? Een aantal ideeën:

  • Kies thuisopdrachten
    Welke opdrachten vind je relevant om de leerlingen thuis te laten doen? Maak met de sectie LOB of met de mentoren een selectie van alle thuisopdrachten en plan ze in het jaarschema in. Want laten we eerlijk zijn, misschien zijn vijf of zes opdrachten te veel op jaarbasis. Spreek ook af of jullie eventueel een enkele leerling op basis van behoefte een extra thuisopdracht mee mogen geven.
  • Ouderavond aan het begin van het jaar
    Veel scholen hebben een ouderavond aan het begin van het schooljaar. Kondig op deze avond aan dat de leerlingen dit schooljaar twee tot drie keer een LOB-opdracht mee naar huis krijgen, die samen met ouders/opvoeders gemaakt moet worden. Vertel eventueel vast waar deze opdrachten over gaan, waarom juist die thema’s gekozen zijn, hoeveel tijd ze vragen én wanneer de ouders/opvoeders de thuisopdrachten kunnen verwachten.
  • LOB-ouderavond
    LOB is een onderdeel van de scholing waar ouders relatief veel mee te maken hebben. Desondanks krijgen ouders hier vaak, op een overzicht van mogelijke profielen op school en data van open dagen na, niet veel informatie over. En dat terwijl de theorie over het voeren van een goed LOB-gesprek en het stellen van goede vragen ook voor ouders heel nuttig is. Zij hebben ook gesprekken met hun kind over welke keuzes er gemaakt worden. Ook informatie over de loopbaancompetenties, de rol ouders/opvoeders kunnen aannemen in een keuzeproces en het (met toestemming) meekijken in een leerlingportfolio kan heel veel gespreksstof en nuttige informatie opleveren voor ouders én leerling. Zoek je nog naar een thema voor een speciale ouderavond? Dan kan LOB dus een perfecte invulling zijn! Vanuit Tumult organiseren we ook ouderavonden. Meer weten? Bel naar 020 – 421 51 29 of stuur ons een berichtje.
  • Tumult voor ouders
    Ben je klant van Tumult? Dan is er het abonnement Tumult voor ouders, met lesmateriaal, stappenplannen, filmpjes en allerlei tips. Tumult voor ouders staat gratis voor jouw school open. Wijs ouders/opvoeders hierop, via een nieuwsbrief, ouderavond of mailtje!

Heb je nog aanvullende ideeën om ouders te betrekken bij LOB? Laat hieronder gerust een berichtje achter!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search