Wij rekenden net uit, dat voor de eerste scholen al over ongeveer vier weken de zomervakantie start. Vanzelfsprekend gaan wij vrolijk door, zodat jullie in schooljaar 17-18 weer direct kunnen starten met ons (nieuwe!) lesmateriaal. Maar dat is voor jullie nog iets om lekker niet aan te denken, en terecht. Jullie kunnen aftellen tot die welverdiende vakantie! Om dat samen met de leerlingen te doen, sturen we de lesbrief Aftellen tot de zomer! uit. In deze lesbrief maken de leerlingen een soort adventkalender voor elkaar. In deze blog wat leuke uitbreidingsideeën!

Leuke start!

Hoe leuk is het om te starten met vooruit kijken naar de zomervakantie? Een simpele maar actieve vorm om dat te doen is een aantal categorieën te noemen (bijv: actieve vakantie / bergbeklimmen / naar het strand / lekker in Nederland blijven / ijsjes eten / …). Noem je iets wat de leerlingen gaan doen deze zomer? Dan staan ze op. Zo zien ze van elkaar wat hun plannen zijn! Eventueel kun je een paar leerlingen vragen ook een categorie te noemen.

Docentenvariant

Wil jij je leerlingen ook af en toe een hart onder de riem steken? Bereid zelf een aantal leuke briefjes/filmpjes/tekstjes/… voor en laat de leerlingen jouw input verwerken in hun aftelkalenders.

Oppeppers en ontspanners…

Deze laatste weken voor de vakantie is het misschien extra hard werken om de aandacht van de leerlingen continu vast te houden. Wat daarbij kan helpen, is ze af en toe expres uit hun concentratie halen. Klinkt niet logisch, maar is het wel. Met de oppeppers en ontspanners uit deze blogserie zorg je er juist voor dat de concentratie weer helemaal teruggepakt wordt. Door even te ontspannen of je zintuigen anders te gebruiken, start je gewoon weer een nieuwe concentratieboog en ben je er weer 100% fris bij!

Vaardigheden in deze lesbrief

Vanzelfsprekend werken de leerlingen met deze lesbrief aan de vaardigheid plannen. Wanneer start de zomer, hoeveel tijd zit er nog tussen, welke grote taken moeten nog worden gedaan en wanneer is dus welke oppepper handig? Ook stimuleren de leerlingen hun eigen motivatie met de aftelkalenders. Zowel de vaardigheden plannen als jezelf motiveren, worden uitgebreid behandeld in ons lesmateriaal over studievaardigheden.

Veel plezier met deze lesbrief en succes met de laatste loodjes! Ik ben benieuwd hoe de aftelkalenders eruit komen te zien. Wie stuurt me een voorbeeldje? En eh… Over twee weken volgt alweer de laatste Tumult nieuwsbrief van dit schooljaar: een super leuk zomerspel! Houd je mailbox dus in de gaten!

Print Friendly, PDF & Email