Tumult Academy #2: handig bij alle mentortaken!

Gepubliceerd op: 15 april 2022
Door: Sabine Holtermann

Bijna elke docent is tegelijkertijd ook mentor, zal dat nog worden of is dat al eens geweest. En elke docent besteedt tijd, liefde en aandacht aan leerlingen om ze te begeleiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe weet je wat je leerlingen nodig hebben? En heb je zelf genoeg skills in huis om je leerlingen te begeleiden? Zoals Nicoline van Slingelandt, programmamanager van de Tumult Academy in de vorige blog al zei: ‘er is vreemd genoeg geen opleiding voor mentoren, terwijl zij zo’n cruciale rol spelen’. Tumult maakt al jaren leermiddelen voor het mentoraat en alle trainingen en sessies van de afgelopen jaren verbinden we vanaf dit voorjaar in de nieuwe Tumult Academy.

 

Ontwikkeling Tumult Academy

In deze blog geven we je een update over de ontwikkeling van de nieuwe Tumult Acadamy. Veel mentoren dachten de afgelopen maanden met ons mee en als jij ideeën en wensen hebt ben je -nog steeds- van harte welkom! Onderaan deze blog vind je een formulier waarin je jouw ideeën aan ons door kan geven. Op basis van al deze ervaringen en input bouwen we nu, samen met een team Tumult trainers, aan de inhoud van de online leerpaden en de trainingen op scholen.

 

Drie verschillende abonnementen

We bieden in de Tumult Academy 3 jaarabonnementen aan:

 1. ‘Tumult Tour’
  Online onboarding in member.tumult met introductie en uitleg over de leermiddelen en leerpaden van Tumult. Dit gratis abonnement is een kennismaking voor geïnteresseerden en geeft inzicht in hoe je op de beste manier met Tumult kunt werken.
 2. ‘Werken met Tumult’ (voor scholen die met Tumult werken)
  Een jaar lang digitale ondersteuning en inspiratie bij de veelzijdige taak als mentor. Met uitleg over hoe je alle onderdelen van het lesmateriaal inzet en hoe je de beste Tumultlessen geeft. De focus ligt hierbij op studievaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden en lob. Daarnaast krijg je o.a. concrete handvatten bij de inzet van (activerende) werkvormen, over hoe je ouders betrekt en over hoe je de actualiteit in de mentorles inzet. Binnen dit abonnement zijn ook trainingen en sessies op school beschikbaar, waarin je met het hele team werkt en oefent aan de beste leerlingbegeleiding en activerende mentorlessen.
 3. ‘Tumult Pro’ (voor mentoren en docenten)
  Een jaar lang online toegang tot de leerpaden over alle aspecten van leerlingbegeleiding. Inspiratie over hoe jij jouw kwaliteiten als mentor en docent ontplooit op basis van het ‘Mentor als Spil model’.

De mentor als spil illustratie 2022

Naast online leerpaden zijn in dit abonnement ook trainingen en sessies op school beschikbaar. De onderwerpen waar we nu aan werken zijn o.a.:

 • Leren leren: dieper inzicht in hoe je studievaardigheden aanleert. Met uitleg over de werking van de hersenen, uitleg over het ‘visuele brein’ en welke werkvormen je in kunt zetten om alle leerlingen studievaardiger te maken.
 • Coachingsvaardigeden voor mentoren: hoe houd je een gesprek met leerlingen ‘open’, zodat leerlingen zelf met eigen antwoorden komen. Dat de leerling zelf nadenkt over waar hij of zij naartoe wil groeien en hoe jij daarbij kunt helpen. Verschillende coachtechnieken komen aan bod en trainen we tijdens de sessies op school.
 • Schoolgebonden leerlijn mentoraat: elke school heeft eigen doelstellingen en de vraag hoe je die verbindt aan de invulling van het mentoraat. In dit leerpad werk je schoolbreed aan een plan, en houd je gedurende het schooljaar bij waar je staat, wie wat doet en richt je het vervolg in.
 • Digitale aspecten/geletterdheid bij leerlingbegeleiding: hoe ga je om met sociale media in de klas, wat is je eigen rol bij het delen van social posts en welke tools kun je gebruiken.

 

Klaar om je rol als mentor in te zetten?

Heb je interesse in de Tumult Academy? Bekijk dan nu onze nieuwe Academy pagina of neem direct contact op met de programmanager Nicoline van Slingelandt via nicolinevanslingelandt@tumultgroep.nl.

Wil je mee denken over de Tumult Academy? Dan ben je van harte welkom om onderstaande vragenlijst in te vullen!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search