Met trots presenteren we drie nieuwe titels die verschijnen voor schooljaar 2018-2019! Namelijk: Studievaardigheden 2 vmbo, Sociaal-emotionele vaardigheden 2 vmbo en LOB-dossier 1 vmbo/havo/vwo. Deze titels zijn de laatste abonnementen in onze vernieuwingsslag van ons lesmateriaal voor de onderbouw. Hier zijn we in 2014 mee begonnen. Deze vernieuwing omvat een doorlopende leerlijn voor alle vakoverstijgende vaardigheden, onderverdeeld in studievaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden en keuze- en loopbaanvaardigheden. Met de drie nieuwe titels maken we die vernieuwing compleet. Scholen hoeven dus niet meer met onze oude abonnementen te werken in de onderbouw. In deze blog vertel ik wat je van de nieuwe abonnementen kunt verwachten! Maar eerst even een stapje terug: hoe zit het materiaal ook alweer in elkaar?

Wat kenmerkt het nieuwe lesmateriaal van Tumult? Het materiaal bevat de volgende bouwstenen:

 1. Oefenmateriaal
 • activerende basislessen met heldere leerdoelen en een vaste opbouw
 • klus- en/of plusopdrachten om te differentiëren
 • in-de-vaklesopdrachten voor de transfer (alleen bij studievaardigheden)
 • thuisopdrachten om ouders/opvoeders te betrekken
 1. Ondersteunende informatie
 • informatieblokken met korte, gestructureerde informatie
 • aansprekende en informatieve filmpjes
 • praktische stappenplannen bij elke vaardigheid (alleen studievaardigheden)
 • kant-en-klare lesvoorbereidingen voor de docent
 1. Meesterproeven
 • portfolio (of plusdocument)opbouw
 • rubrics om de beheersing van de vaardigheden te beoordelen

Nu je weet hoe het Tumultmateriaal in elkaar zit, kan ik je vertellen wat er per nieuwe titel uniek is.

Studievaardigheden 2 vmbo en Sociaal-emotionele vaardigheden 2 vmbo

Ons lesmateriaal voor vmbo kenmerkt zich door:

 • duidelijke stap voor stap opdrachten
 • veel doe-werkvormen, minder theorie
 • visuele ondersteuning met afbeeldingen, icoontjes en filmpjes

De lessen in Tumult in de tweede – Studievaardigheden 2 vmbo en Tumult in de tweede – Sociaal-emotionele vaardigheden 2 vmbo volgen op de lessen uit jaar 1. Zo zijn het agendagebruik en een dag inplannen onderwerpen die in Studievaardigheden 1 vmbo worden behandeld. In jaar 2 behandel je met leerlingen het stellen van prioriteiten en het gebruiken van een takenlijst. Bekijk de les ‘Hoe motiveer je jezelf?’ in dit presentatiepakket om te zien hoe het abonnement eruit gaat zien. In deze les maken leerlingen een beloningenmuur met allerlei beloningen waarmee ze zichzelf kunnen motiveren.

Een ander voorbeeld: in Sociaal-emotionele vaardigheden 1 vmbo leren de leerlingen wat vooroordelen zijn in de les ‘Klopt alles wat jij denkt?’ en in jaar 2 pakken we dat onderwerp weer op en leren ze wat discriminatie is. Zo zie je dat leerlingen op elk volgend niveau hun vaardigheden kunnen verfijnen.

Voor Sociaal-emotionele vaardigheden 2 vmbo hebben we de les ‘Waar ben jij trots op?’ gemaakt. Bekijk de les in dit presentatiepakket. In deze les maken leerlingen een ‘Pronkpagina’ met allerlei dingen waar ze trots op zijn. Daar krijg je namelijk zelfvertrouwen van!

LOB dossier 1 vmbo/havo/vwo

LOB dossier voor jaar 1 is een geheel ander geval. Wij hebben ervoor gekozen om LOB dossier in het eerste jaar voor alle niveaus te maken. Want wij geloven dat een leerling nog moet kunnen dromen op die leeftijd. Doet een leerling nu vmbo? Wie weet stroomt hij of zij nog door naar havo, hbo of een universitaire studie! Met dit abonnement gaan leerlingen dus nadenken over hun toekomst. Wat willen ze later worden? Maar ook: hoe ziet de rest van hun leven er dan uit? Dit doen ze aan de hand van het analyseren van hun kwaliteiten, hun eerdere ervaringen en door hulp te vragen aan mensen in hun omgeving. Bijvoorbeeld in de les ‘Wat zijn jouw hoogtepunten?’ in het presentatiepakket (link naar les). De leerlingen maken een levensloop met al hun hoogtepunten. Ze bekijken hun levensloop en bedenken waar ze het meest trots op zijn en wat dat over hen zegt.

Tumult in de brugklas - LOB dossier 1 vmbo/havo/vwo

Presentatiepakketten

Met de presentatiepakketten krijg je al een indruk van hoe het lesmateriaal eruit gaat zien. Het pakket bestaat uit:

 • de voorkant van het boekje (om een eerste indruk te krijgen)
 • de inhoudsopgave (om een beeld te vormen van de onderwerpen die aan bod komen)
 • een voorbeeldles (om te zien hoe een les is opgebouwd)

Klik op de links hieronder om de presentatiepakketten te bekijken:

Feedback

Laat ons weten wat je van de cover, inhoudsopgave en les vindt! Mis je onderwerpen, zie je verbeterpunten voor de les of wil je juist graag laten weten dat je ons werk (natuurlijk!) geweldig vindt? Laat het ons weten via deze enquête. Hoe eerder we jouw feedback ontvangen, hoe eerder we die kunnen verwerken in dit nieuwe lesmateriaal voor vaardige leerlingen!

Print Friendly, PDF & Email