Oppeppers en ontspanners #3: 4 lesideeën voor concentratie en focus

Gepubliceerd op: 18 november 2015
Door: Veerle van Pinxteren

In deze serie krijg je in elke blog een aantal korte lesideeën die een beetje afwijken van het alledaagse. Wil je je leerlingen wat variatie en ontspanning gunnen tijdens hun drukke lesdag? Houd dan deze blogserie in de gaten. Vandaag #3: werkvormen voor concentratie en focus.

1. Bodyscan
Dit is een bekende oefening uit de mindfulness. Het principe is simpel, maar geconcentreerd blijven is lastig. Tijdens deze oefening loop je in gedachten je hele lijf af. Je kunt de oefening zittend doen. Het is het makkelijkst als je iemand hoort zeggen wat je moet doen tijdens deze oefening. Vind je het zelf lastig? Gebruik dan een YouTubefilmpje, zoals deze. Of gebruik (delen uit) deze tekst.

2. Pauze inbouwen: hoofd neerleggen
Drukke klas die binnenkomt? Een klas die net van gym terug komt? Leerlingen even tot zichzelf laten komen en klaar laten maken voor het volgende onderdeel is dan wel prettig. Vraag je leerlingen hun hoofd op hun armen voor op tafel te leggen. Vertel dat iedereen op die manier gewoon even vijf minuten mag liggen. Doe eventueel een gedachtenoefening als je merkt dat leerlingen anders onrustig worden. Neem hen in gedachten bijvoorbeeld mee naar een tropisch eiland, beschrijf de situatie daar zo precies mogelijk. Je zult zien, na vijf minuten is iedereen een stuk rustiger.

3. Balansoefening
Best fijn om even iets met je lijf te doen als je de hele dag op school zit en moet nadenken. Een balansoefening op je plaats kun je makkelijk in een volle klas even doen. Leerlingen zijn op die manier geconcentreerd bezig – anders lukt de balans niet – en ze hoeven even niet na te denken. Laat iedereen bijvoorbeeld een boek op z’n hoofd leggen en zo rechtop mogelijk blijven staan. Zonder dat het boek valt natuurlijk!

4. Zien, horen, voelen
Een simpele oefening die wel wat concentratie en geduld vraagt. Laat leerlingen in stilte het volgende doen:

  • Zien: bedenk in gedachten 10 dingen die je om je heen ziet.
  • Horen: luister goed naar wat je hoort en probeer 10 geluiden te onderscheiden.
  • Voelen: probeer 10 dingen te voelen die je op dit moment voelt. Simpele dingen: je horloge dat knelt, de stoel onder je, je haar dat in je gezicht hangt, hoe je kleding zit etc.

Wat doe jij om momenten van rust in te bouwen tijdens een drukke lesdag? En hoe zorg je voor concentratie bij je leerlingen? Laat hieronder een reactie achter!

Foto bovenin: RelaxingMusic

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search