Omgaan met online tools: hoe vind je de juiste voor jouw lessen?

Gepubliceerd op: 16 juni 2016
Door: Britte Koppel

Er lijkt haast geen dag voorbij te gaan of er wordt wel weer een nieuwe tool gelanceerd. Een applicatie waarmee je weer nét iets anders kan dan die andere duizenden tools die er al zijn. Begrijp me niet verkeerd: persoonlijk ben ik dol op nieuwe tools uitproberen. Maar ik kan me voorstellen dat het ook voor de nodige chaos kan zorgen. Daarom geef ik je in deze blog een aantal tips om beter om te kunnen gaan met die steeds groter wordende bak aan online apps en tools.

De makers van een tool hebben meestal voor ogen om het leven van hun gebruikers gemakkelijker te maken. Maar niet iedere tool sluit goed aan bij jouw wensen en manier van werken, dat is iets om in je achterhoofd te houden als je iets nieuws gaat proberen. Maar voordat je iets uitprobeert, lees eerst even punt 1.

Vraag je af: wat kan ik met deze tool?

Veel mensen zijn gevoelig voor mooi opgemaakte tools die allerlei dingen beloven. En dat is natuurlijk niets meer dan goede marketing voor zo’n tool: je bent al enthousiast voordat je ook maar een account hebt aangemaakt. De volgende logische stap is dan ook dat account. Maar voordat je dat doet, vraag je eerst af of je die tool wel echt nodig hebt. Gaat dit iets toevoegen aan de apps die je nu al gebruikt? Bedenk ook hoe veel tijd je aan het leren kennen van deze nieuwe tool wilt besteden. Natuurlijk is ook dat weer afhankelijk van wat je ermee kunt én hoe snel je dingen oppikt.

Snelle tip
De juiste tools vinden kost tijd en energie. Een van de beste manieren om er snel achter te komen of een tool jouw tijd waard is, is door op Twitter te kijken. Veel mensen delen hun ervaringen over een bepaalde tool op dit kanaal en met de zoekfunctie kun je heel gemakkelijk een lijst van eerlijke gebruikerservaringen krijgen. Zoek je een tool met een bepaalde functionaliteit, bijvoorbeeld voor een les, dan is Twitter ook een goede informatiebron. Als je zelf een account hebt, kun je bijvoorbeeld vragen stellen met #dtv.

Ken jezelf en houd rekening met je leercurve

De tijd die het kost om een tool te leren kennen, verschilt per persoon. Waar de een binnen een paar klikken doorheeft hoe iets werkt, heeft een ander gewoon iets meer tijd nodig om een app of tool onder de knie te krijgen. Waarschijnlijk hoeft niemand jou te vertellen in welke groep je valt, dat weet je zelf namelijk het best. Heb je een nieuwe tool ontdekt waarvan je denkt dat hij de potentie heeft om je leven gemakkelijker te maken of je lessen te verrijken? Stel jezelf dan een doel, bijvoorbeeld dat je binnen 25 minuten de basisfuncties van de tool doorhebt. Blijf vervolgens in blokjes van 25 minuten werken. Op die manier houd je het behapbaar voor jezelf en vermijd je dat je urenlang achter elkaar bezig bent met de tool zonder écht resultaat.

Maak een plan

Heb je een tool gevonden die nuttig is en die je een beetje hebt leren kennen? Dan kun je gaan nadenken over hoe je deze tool in je lessen kunt gaan inzetten. Dit kost natuurlijk even tijd, maar omdat je niet voor iedere tool die je ontdekt zo’n plan maakt, is het wel effectief. Een dergelijk plan kun je als richtlijn gebruiken, maar je kunt er ook een heel lesplan omheen schrijven.

Bouw aan je toolbox

Zorg dat je een aantal tools in je toolbox hebt waar je uit kunt putten voor je lessen. Het is de kwaliteit die telt, niet de hoeveelheid. Hou het bij één tot twee tools per maand om in de klas uit te proberen. Werkt het goed? Dan voeg je ‘m toe aan je ’toolbox’. Werkt het niet? Laat de tool dan links liggen, ondanks de tijd die je er al in geïnvesteerd hebt. Niet iedere tool is geschikt voor jouw manier van lesgeven en de behoefte van je leerlingen.

Snelle tip
Edutrainers helpt je een handje met de leerpadenserie Educatieve apps & tools. Hierin selecteren we geschikte tools die je op een goede manier in je lessen kunt inzetten. Dat scheelt jou een hoop werk.

Evalueer

De juiste tools vinden en uitproberen in de klas, zijn twee belangrijke stappen voor het effectief gebruiken van tools in je les. Maar evaluatie is minstens net zo belangrijk om te controleren of je met een tool wel het gewenste effect bereikt. Stel jezelf vragen als: sluit deze tool aan bij de leerdoelen? Hebben leerlingen baat bij het gebruik van de tool? Leren ze beter?

Welke tools gebruik jij veel in je lessen?

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken