Mijn favoriete Nederlandstalige educatieve videobronnen

Gepubliceerd op: 27 maart 2013
Door: Sandra Huigen

Een paar weken geleden zat ik de BBC serie “Africa” te kijken. Toen moest ik aan mijn Biologie docent van vroeger denken: een groot fan van de natuurdocumentaires van David Attenborough. Daar mochten wij in de biologieles regelmatig van mee genieten. Niet alleen leuk, maar ook super leerzaam om op deze manier de fascinerende wereld van het dierenrijk te ontdekken! Wel een gehannes met videobanden en een tv-meubel dat de klas in gereden moest worden. En waar zat ook alweer het videokanaal?

Mijn favoriete Nederlandstalige educatieve videobronnenDan hebben docenten het tegenwoordig toch een stuk makkelijker. YouTube, Vimeo, Uitzending gemist… Op internet staan letterlijk miljoenen uren aan video. Met het grootste gemak voeg je filmpjes toe in je leermiddel of laat je ze zien op je digibord. Aan de andere kant: er is zoveel, waar begin je? Lijstjes genoeg, zoals deze ‘25 best sites for free educational videos’ of deze ‘100 best video sites for educators’. De meeste lijstjes verwijzen naar Engelstalige sites en video’s. Daarom hierbij mijn favoriete Nederlandstalige bronnen op een rij.

1. Schooltv
Wie kent ze niet: de uitzendingen van Schooltv? Ze bestonden al toen ik naar de middelbare school ging. Misschien niet altijd even spannende, maar vaak wel degelijke video’s voor alle niveaus en vakken in het voortgezet en primair onderwijs.

Tip: Je kunt vrij gemakkelijk op onderwerp zoeken via de zoekfunctie of browse eens door alle uitzendingen per programma via Schooltv Gemist.

2. Schooltv Beeldbank
Een apart onderdeel van Schooltv is de Schooltv Beeldbank. Een database met meer dan 2500 gratis korte educatieve clips, variërend in onderwerp van het paringsgedrag van bladluizen tot de werking van de Nederlandse democratie. En dat zullen er alleen maar meer worden, zoals je ook in dit Vives artikel kunt lezen.

Tip: De Schooltv Beeldbank geeft zelf diverse zoektips via hun FAQ pagina.

3. Uitzending gemist
DWDD University, Metropolis, de Keuringsdienst van Waarde, het Klokhuis… Allemaal prachtige en leerzame Nederlandse programma’s, die je via Uitzending gemist tot heel veel afleveringen terug kunt kijken.

Tip: Browse via de site eens op genre, bijvoorbeeld documentaire of wetenschap.

4. Holland Doc, Wetenschap 24, Geschiedenis 24…
Een andere mooie ingang naar documentaires van de publieke omroep zijn de thema kanalen Holland Doc, Wetenschap 24 en Geschiedenis 24. Hier vind je naast videofragmenten ook radiofragmenten.

Tip: Het soms wat zoeken op deze sites, maar je vindt er wel pareltjes. Even doorzetten dus!  

5. YouTube
Tot slot een aantal Nederlandse YouTube kanalen (en stiekem ook één Vimeo kanaal) die zeker de moeite waard zijn om eens een kijkje op te nemen:

Tip: Zoek ook eens naar de YouTube kanalen van vooraanstaande kennisinstellingen in jouw vakgebied.

Wat zijn jouw favoriete educatieve videokanalen? Heb je tips?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search