Met de zomervakantie in aantocht werken leerlingen toe naar een periode van rust en ontspanning. Je kind hoeft even niet te voldoen aan verplichtingen, en dat is fijn! Moet je nu bang zijn voor de zomerdip of summer slide, waarbij leerlingen na de lange vakantie moeite hebben de draad weer op te pakken? Het kan in ieder geval geen kwaad de hersenen van je kinderen tijdens de zomer te blijven stimuleren. Hoe kun je dat als ouder/opvoeder op een leuke en ongedwongen manier doen?

Tolk

Gaan jullie op vakantie naar een land zoals Duitsland of Frankrijk? Of een land waar ze ook veel Engels spreken? Dit is het ideale moment om je kind te laten oefenen met de taal die hij/zij op school aan het leren is. De beste plekken hiervoor zijn bijvoorbeeld de supermarkt of een restaurant. Weet je kind niet wat de ingrediënten zijn van een bepaald gerecht? Geef je kind dan de opdracht om dit zelf na te vragen in de gesproken taal. Of moeten jullie inchecken bij het huisje of de camping? Laat je kind naar zaken vragen waarin hij/zij geïnteresseerd is, zoals de openingstijden van het zwembad of de aanwezigheid van een voetbalveld.

Onderweg

Op naar Italië! Maar niet voordat jullie eerst tien uur lang in de auto hebben gezeten. Al ga je naar de camping in Nederland, een lange reis is voor niemand een feest. Voorkom verveling en laat je kind zelfstandig aan de slag gaan met leuke breinbrekers en ander leesvoer. Verzamel van tevoren een stapeltje waaruit je kind kan kiezen. Bij breinbrekers kun je denken aan sudoku’s, Zweedse puzzels en kruiswoordpuzzels. Bij leesvoer kun je denken aan boeken, tijdschriften en strips, maar ook aan kranten speciaal voor jongeren. Vakantieboeken zorgen voor een prettige afwisseling.

Gids

Aangekomen op de vakantiebestemming is het leuk om je kind een dag gids te laten zijn. Ga ter voorbereiding samen langs een toeristenbureau waar jullie folders verzamelen. Geef je kind de verantwoordelijkheid om een dag te plannen. Denk daarbij aan randvoorwaarden zoals reistijd, kosten en dat het natuurlijk leuk moet zijn voor het hele gezin. Laat je kind vervolgens bij het avondeten vertellen wat hij/zij gekozen heeft en waarom. En ga het vervolgens ook doen! Je kunt je kind zich natuurlijk ook voor vertrek in de bestemming laten verdiepen. Dat levert vast een leuk tripje op!

Meer tips over blijven leren in de zomervakantie? Je vindt ze in deze blog. En vergeet niet: het belangrijkste is dat je kind plezier overhoudt aan de vakantie en hier uitgerust van terugkomt. Leg dus vooral niet de focus op leren, maar op activiteiten. Zoals het lichaam beweging nodig heeft om soepel en gezond te blijven, hebben je hersenen ook stimulering nodig om fit te blijven. Heb jij nog ideeën hiervoor? Ik lees het graag in een reactie onder deze blog!

Print Friendly, PDF & Email