Voor sommigen van jullie is de zomervakantie misschien al begonnen, terwijl anderen nog de laatste dingen afronden op school. In de zomervakantie leunen we meestal achterover en denken we zo lang mogelijk niet aan ons werk. Toch is dit misschien niet de beste aanpak…

Anne-Marie schreef er eerder al een blog over. De bijbehorende infographic illustreert op een mooie manier hoeveel kennis we verliezen als we een paar weken niets doen. En dat is natuurlijk zonde van de kennis die we in het afgelopen jaar hebben opgebouwd. Gelukkig is er iets aan te doen!

Summerschool: blijf leren tijdens de vakantie

Foto: aeter

Tips voor leerlingen
Niet alleen volwassenen hebben last van de ‘summer slide’, zoals dit zo mooi genoemd wordt. Ook leerlingen ervaren de negatieve effecten van een ‘luie’ zomer. Met deze tips kun je ze stimuleren om ook tijdens de vakantie hun hersenen te blijven gebruiken.

 1. Gebruik de middelen die je tot je beschikking hebt
  Bibliotheken en musea hebben vaak leuke zomeractiviteiten voor kinderen van alle leeftijden. Zoek uit hoe dit bij jou in de regio zit. Misschien ontdek je leuke tips om je leerlingen mee te geven.
 2. Lees!
  Stimuleer je leerlingen om ook tijdens de vakantie een boek erbij te pakken. Dat hoeft niet perse een studieboek te zijn. Een goede roman of een non-fictie verhaal inspireert ook en zorgt ervoor dat de hersenen geprikkeld blijven. Maak eventueel een leeslijst waar leerlingen een boek van kunnen kiezen om tijdens de vakantie te lezen.
 3. Leren kan overal
  Leren kun je overal doen! Laat leerlingen zelf een onderwerp kiezen waar ze tijdens de zomer iets over willen leren. Gaat een leerling op vakantie naar Italië en is hij/zij geïnteresseerd in koken? Laat hem/haar de Italiaanse keuken uitpluizen en daar eventueel zelfs een (video)verslag van maken.
 4. Plan een vakantie
  Een goede tip voor ouders is om hun zoon of dochter mee te laten denken over de vakantieplanning. Hoevaak moet er bijvoorbeeld getankt worden om naar Zuid-Frankrijk te kunnen rijden? En hoeveel budget is er per dag beschikbaar voor eten, leuke tripjes etc. Op deze manier zijn leerlingen aan het leren zonder dat ze het echt doorhebben.

Tips voor docenten
De meeste tips die hierboven genoemd staan, kun je met een beetje creativiteit natuurlijk ook op jezelf toepassen. Maar als je het jezelf gemakkelijker wilt maken, volg je gewoon elke week een leerpad bij Edutrainers. Op het kanaal van Edutrainers vind je namelijk een enorme collectie leerpaden waarmee je je kennis over handige tools in een paar uurtjes bijspijkert. Je leert niet alleen hoe je de tool in je lessen kunt inzetten, maar ook hoe je dit op een didactisch verantwoorde manier doet. Benieuwd naar de leerpaden? Maak een account aan! Het is gratis en je hebt direct toegang tot een aantal leuke leerpaden. Je kunt dus direct aan de slag!

Onze favorieten!
Natuurlijk hebben wij ook zo onze favoriete leerpaden. Deze zijn niet allemaal gratis, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Check deze leerpaden:

Educatieve apps & tools – deel 1 (deel 2, 3, 45, 6, 7 en 8 zijn ook aanraders!) (Gratis)
In dit leerpad maak je kennis met zeven educatieve apps en tools. Per app geven we aan wat het is, wat je ermee in de les kunt en hoe de app werkt. Met de input uit dit leerpad kun je na afloop een les maken, waarin ICT en menselijk maatwerk elkaar goed ondersteunen.

Kahoot! – gamification in de klas (€ 25)
Een quiz spelen en tegelijkertijd je leerlingen laten leren en enthousiast krijgen? Dat kan gemakkelijk met Kahoot!. Gamification is in elke klas mogelijk. Met dit leerpad leer je hoe je dat kunt doen.

Flipping the classroom – de basis (€ 25)
Leerlingen die op hun eigen tijd en tempo instructie bekijken en in de klas persoonlijke begeleiding van de docent krijgen. Dat is in het kort een ‘flipped classroom’. In dit leerpad leer je de basis, waarbij je in een handomdraai een geflipte les voorbereidt.

Twitter – daag je leerlingen uit (€ 25)
‘Zoals de oude zongen, piepen de jongen’. Een spreekwoord dat met de opkomst van social media steeds minder opgaat. In dit leerpad leer je Twitter in je klas te gebruiken.

Heb je de smaak te pakken en wil je zelf je eigen leerpaden maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Ook daarvoor heeft Edutrainers een leerpad! Doe gratis Leerpad maken – deel je kennis online. Veel leerplezier!

Foto bovenin: KatieWilsonPhotoAdventures

Print Friendly, PDF & Email