Ga je voor het eerst werken met lesmateriaal van Tumult of vind je tips hierover sowieso fijn? In deze blog vind je een handig stappenplan voor het voorbereiden van je (eerste) Tumult-les.

Stap 1: werk volgens plan

Zorg voor een basisplanning aan het begin van het schooljaar. Bedenk welke lessen en onderdelen van het materiaal je sowieso wilt behandelen en plan die in op logische momenten in het jaarrooster. Houd daaromheen ruimte voor lessen over waar op dat moment behoefte aan is en eventueel mentorzaken. Nog beter is het als je dit samen met het team doet: dan weet je zeker dat je dezelfde basis aanbiedt aan de leerlingen.

Stap 2: gebruik de kant-en-klare lesvoorbereidingen

Hierin staan alternatieve werkvormen, uitbreidingsideeën en suggesties om alle onderdelen van het lesmateriaal te gebruiken in je lessen. Zo mis je niks! Je vindt de lesvoorbereidingen ook op mijn.tumult.nl.

Stap 3: geef er je eigen draai aan

Bij Tumult hebben we veel verstand van vaardigheden (aan)leren en we maken op elk schoolniveau leuke lessen van hoge kwaliteit. Maar waar jouw school staat, wat er gisteren bij jullie in de klas is gebeurd en wie jouw leerlingen zijn, dat weten we niet. Durf de lessen dus volledig om te gooien, werkvormen aan te passen, onderdelen weg te laten en te beginnen met een les die past bij jullie situatie. Het doel is dat het aansluit bij jouw leerlingen!

Stap 4: verrijk je les met digitale apps en tools

Edutrainers heeft een gratis leerpad voor mentoren: Educatieve apps & tools – Special #1: mentorles. Hier leer je handige apps en tools kennen die jij en je leerlingen voor studievaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden en loopbaanoriëntatie en -begeleiding kunnen gebruiken.

Stap 5: heb de klas en spullen op orde

Welke klasindeling past bij deze les? Niet elke les heeft speciale eisen aan de indeling, maar sommige werkvormen vragen om groepjes of juist om alle tafels aan de kant. Zorg dat de tafels en stoelen in een passende opstelling staan. Leg ook alles wat je nodig hebt voor deze les klaar.

Wil je snel kunnen starten met het lesmateriaal van Tumult? Kijk dan op deze pagina voor beknopte praktische informatie. Je kunt er bijvoorbeeld zien hoe het materiaal in elkaar steekt en welke informatie je kunt geven aan ouders om ze meer te betrekken.

Print Friendly, PDF & Email