Aantekeningen maken. Het is waarschijnlijk iets wat de meeste leerlingen automatisch doen. Maar hóe je dingen noteert, heeft wel degelijk effect op hoe goed je het onthoudt. In deze blog geef ik je een aantal handige tips en tricks.

Ik vond deze infographic, die op een mooie manier laat zien wat een verschil het kan maken op welke manier je aantekeningen maakt tijdens de les of terwijl je aan het leren bent. Om te beginnen maakt het natuurlijk een enorm verschil of je wel of geen aantekeningen maakt en deze vervolgens ook goed organiseert.

Effectief aantekeningen maken
“Maar waarom zou ik m’n leerlingen leren hoe ze aantekeningen moeten maken? Zou het niet nuttiger zijn om gewoon met de lesstof aan de gang te gaan?”, is misschien je eerste reactie. Oordeel niet te snel! Effectief aantekeningen maken zorgt ervoor dat je luisterhouding verbetert, dat je de stof makkelijker kunt leren voor een proefwerk én vergroot het stofbegrip van de leerlingen. Best belangrijk dus! De manier waarop je dit noteert en organiseert, heeft direct effect op hoe snel je de informatie die je hebt opgeschreven weer vergeet. Doe je dit op een verkeerde (of minder effectieve) manier, dan ben je binnen negen uur tot wel 60% vergeten van datgene wat je net gelezen hebt. En dat is natuurlijk zonde van de tijd.

–> Wil je je leerlingen nog meer tips geven om beter te onthouden? Bekijk deze blog met handige tips en tricks!

Manieren om aantekeningen te maken
De infographic laat drie verschillende methodes zien waarop leerlingen aantekeningen kunnen maken. De ene methode is misschien geschikter voor het ene vak dan het andere. Het is natuurlijk aan de leerling zelf om uiteindelijk de methode te kiezen die het best bij hem/haar én het vak past. De methodes zijn:

  1. Samenvatten
  2. Cornell methode
  3. Mindmappen

De infographic gaat dieper in op wat elke methode precies inhoudt en wanneer leerlingen deze het beste kunnen inzetten:

Ultimate Guide to Note Taking in Class

Deze infographic geeft je leerlingen misschien net dat extra zetje dat ze nodig hebben om eens wat meer aandacht te besteden aan het maken van aantekeningen tijdens je lessen. Zeker als ze zien dat het hun tijd scheelt als ze dit ook nog eens op de juiste manier organiseren! Zou jij een les besteden om je leerlingen te leren hoe ze aantekeningen kunnen maken? En hoe zou je dat dan aanpakken? Deel het hieronder, ik ben benieuwd!

Infographic: Visually
Foto bovenin: Daniel Foster

Print Friendly, PDF & Email