Ik gebruik graag digitale middelen in de les. Ze bieden namelijk de mogelijkheid om eindeloos te variëren in je lessen en om leerlingen te motiveren. Stel dat je een paar digitale tools op het oog hebt die je voor het eerst wilt inzetten. Hoe zorg je dan ervoor dat jouw les met ICT een succes wordt? In deze blog geef ik je drie tips.

1. Zorg voor afwisseling

Het ICT-aanbod groeit enorm, er is ontzettend veel om uit te kiezen. Varieer dus tussen ICT-toepassingen en probeer eens wat anders dan de tools of websites die je al kent. Of gebruik digitale middelen voor een deel van de les of voor enkele van je lessen. Even geen inspiratie? Edutrainers biedt veel (gratis) leerpaden aan over allerlei digitale apps en tools, zodat je binnen een korte tijd weet hoe een bepaalde app of tool werkt en wat lesideeën paraat hebt. Bedenk ook dat er veel activerende werkvormen bestaan waar je geen digitale toepassingen voor nodig hebt.

2. Weet hoe het werkt

Niets is irritanter dan applicaties die niet werken of een internetverbinding die hapert. De leerlingen worden onrustig, kostbare lesminuten tikken voorbij en je raakt geïrriteerd. Zorg daarom dat je de app of tool die je gebruikt goed kent. En als je tool niet werkt, vertrouw dan op je kwaliteiten als leraar en ga verder zonder ICT. Dat gezegd hebbende, wees niet bang om te experimenteren! Ik denk dat het heel waardevol is als een leraar zich wil ontwikkelen en daarom nieuwe dingen uitprobeert. Wie niet waagt, wie niet wint.

3. Bereid je ICT-les voor

Ga je ICT gebruiken in je les, dan vraagt dat om een ICT-gerichte focus in je voorbereiding. Leerlingen zomaar laten surfen op het internet geeft niet het gewenste leerresultaat. Geef de leerlingen dus een heldere instructie en een geleide opdracht. Maak het lesdoel duidelijk en zorg dat de tijd die je hiervoor reserveert is afgestemd op de grootte van de opdracht. Laat zo weinig mogelijk ruimte over aan eigen interpretatie. Gebruik bijvoorbeeld het lesvoorbereidingsformulier van Edutrainers.

Wat mij betreft vormen deze drie uitgangspunten de sleutel tot succes voor ICT in de les. Wat vind jij doorslaggevend voor een succesvolle ICT-les? Laat het weten en plaats een reactie onder deze blog of mail me: elinsleebos@tumultgroep.nl.

Print Friendly, PDF & Email