Handige tools #3: digitale flitskaarten

Gepubliceerd op: 20 februari 2014
Door: Veerle van Pinxteren

Woordjes leren, woordjes stampen, lange lijsten woorden leren… Voor sommigen is het een crime, voor anderen een manier om ‘effe een 10 binnen te tikken’. Ik had het geluk dat ik bij die laatste groep hoorde. Ik had de woordjes altijd vrij snel in m’n hoofd. Maar of dat er ook voor zorgde dat ze lang bleven hangen? Ik weet het niet. Andere manieren van leren dan gewoon maar een rijtje woordjes gaan stampen hebben waarschijnlijk meer effect. Zowel voor leerlingen die moeite hebben met het leren van woordjes, als voor degenen die er minder moeite mee hebben. In deze derde blog over handige tools voor in de klas bespreek ik daarom een digitale tool voor het maken van flitskaarten: Quizlet.

Flitskaarten: wat en hoe?
Papieren flitskaarten, of flashcards, zijn kaartjes die helpen bij het aanleren en onthouden van nieuwe stof. Op de ene kant van het kaartje staat de vraag, op de andere kant het antwoord.  Bijvoorbeeld bij Engels: op de ene kant schrijf je het Engelse woord en op de andere kant de vertaling. Je kunt ook op de ene kant het te leren Nederlandse woord zetten en op de andere kant de definitie. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij Nederlands, aardrijkskunde, economie of andere vakken waarbij definities geleerd moeten worden. Denk ook eens aan het leren van jaartallen en gebeurtenissen bij geschiedenis of bij scheikunde voor het aanleren van de scheikundige elementen!

Wat zijn de voordelen?
Een van de voordelen van digitale flitskaarten is, dat leerlingen hun vorderingen kunnen zien. De site houdt namelijk bij welke woorden je nooit fout hebt, welke je soms fout hebt etc. Een ander voordeel is dat de ‘kaartjes’ lang gebruikt kunnen worden, geen ellende met lamineren dus. Als docent kun je een woordenlijst aanmaken die vervolgens al je leerlingen kunnen gebruiken. Of je geeft een leerling de opdracht een lijst aan te maken. De woordenlijsten die aangemaakt zijn, kunnen bovendien gedeeld worden via bijvoorbeeld Facebook, Twitter, e-mail of gewoon op de ELO. Handig voor leerlingen!

Wat kun je ermee in de les?
Leerlingen kunnen de Quizlet app op hun smartphone of tablet zetten. Dan kunnen ze er altijd bij. Je kunt dan bijvoorbeeld bij talen een voca-minuutje inlassen aan het begin of einde van de les, waarin de leerlingen hun vocabulaire gaan oefenen.
Bij vakken zoals geschiedenis en scheikunde kun je de leerlingen in groepjes een lijst met quizvragen laten aanmaken die over de leerstof gaan. Doe dit bijvoorbeeld in de week voor een proefwerk. Laat de groepjes vervolgens de vragen van andere groepjes beantwoorden. 

Hoe maak je digitale flitskaarten en wat kun je ermee?
Maak een account aan op quizlet.com en maak een lijst met woorden aan. Voor vreemde talen kies je voor beide kanten van de kaarten de juiste taal: dit zorgt ervoor dat de woorden daarna automatisch uitgesproken worden in de juiste taal.

Tip: er zijn meer dan 12 miljoen gebruikers, dus de kans bestaat dat iemand anders al een lijst aangemaakt heeft die jij ook kunt gebruiken.

Oefenvormen
Er zijn zes manieren waarop leerlingen met de woorden kunnen oefenen:

1. Flashcards
De woorden verschijnen op ‘kaartjes’. Door op het kaartje te klikken verschijnt de andere kant van het kaartje, met het antwoord. Als het antwoord bijvoorbeeld een Frans woord is, wordt deze ook in het Frans uitgesproken. In deze oefenvorm kunnen de leerlingen de woorden alleen zien.

2. Learn
Bij deze oefenvorm gaan de leerlingen het woord ook typen waardoor ze ook de schrijfwijze leren. Ook hier worden de woorden uitgesproken als je dat wilt.

3. Speller
Bij deze optie wordt het antwoord uitgesproken waarna de leerling het antwoord moet typen (spellen).

4. Test
Bij de oefenvorm Test krijgt de leerling verschillende soorten vragen door elkaar: schrijfvragen, meerkeuzevragen en waar/niet waar vragen.

5. Scatter
Scatter is een game. Zowel vragen als antwoorden staan op het scherm. Doel is om zo snel mogelijk de vragen en antwoorden die bij elkaar horen naar elkaar toe te slepen. Motiverend detail: als je klaar bent verschijnen de high scores. Leuk als de hele klas meedoet!

6. Space Race
Dit is ook een spel: de woorden lopen van links naar rechts door het scherm. Voordat het woord de rechterkant van het scherm heeft bereikt, moet je het antwoord getypt hebben. Als je klaar bent, kom je in het volgende level.

Alternatieve sites
Natuurlijk zijn er tal van andere tools waarmee je ongeveer hetzelfde kunt. Een paar vergelijkbare tools zijn:

Op welke manier zou jij deze tool inzetten in de les? Laat een reactie achter!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search