Ik heb weleens ergens gelezen dat een docent 1500 (onderwijskundige) beslissingen op een dag neemt. Dat is veel! Wie geef ik de beurt? Ga ik door met mijn uitleg, of ga ik in op die leerling die de les verstoort? Wat doe ik met een hele klas die te laat is? Om je leven wat gemakkelijker te maken is er de handige tool Wheel Decide. Een aantal van je keuzes kun je voortaan laten afhangen van het keuzewiel. Wat je ermee kunt in de les? Dat lees je in deze blog en leer je in het leerpad Educatieve apps en tools – deel 6!

Wat is Wheel Decide?
Het is eigenlijk een hele simpele tool: je voert een aantal keuzeopties in, je ‘draait’ aan het rad en de keuze wordt voor jou gemaakt. Een aantal lesideeën met deze leuke tool:

Wie krijgt de beurt?
Eerlijker kan het niet: door het toeval laten bepalen wie de beurt krijgt. Voer de namen van de leerlingen in en draai aan het rad om te bepalen wie de beurt krijgt. Als je een leerlinglijst hebt in bijvoorbeeld Word of Excel, is heb je dit in een mum van tijd geregeld: selecteer en kopieer de lijst en plak ‘m vervolgens helemaal onderaan de pagina in het veld “List (one per line, up to 100 choices)”, zorg voor enters tussen de namen van de leerlingen. Zo hoef je de namen niet een voor een in te voeren.

Waar ging de vorige les over?
Altijd een goede start van je les: terughalen wat de vorige les behandeld is. Voer woorden, begrippen, belangrijke namen, symbolen of jaartallen uit de vorige les in, draai aan het rad en laat leerlingen ophalen wat ze nog weten.

Beantwoord de vragen
Handig voor een les voorafgaand aan het proefwerk. Voer een aantal vragen in over de stof. Leerlingen kunnen dit vervolgens als oefentoets gebruiken.

Wat doen we deze les?
Niet elke les zal zich hiervoor lenen. Maar heb je een les waarin het niet uitmaakt wat jullie eerst doen, dan kun je dit rad gebruiken.

Samen keuzeopties invoeren
‘Ook leuk: tijdens de les de keuzeopties samen met de leerlingen invoeren. Waar moet nog eens aandacht aan besteed worden? Wat doen jullie de laatste les voor de vakantie? Wat is een leuk mentoruitje? Laat leerlingen keuzeopties bedenken, voer ze in en laat het rad bepalen wat jullie gaan doen!

Groepswerk verdelen
Je wilt dat elk groepje aan een ander onderdeel van de stof werkt, maar wel dat dit willekeurig verdeeld wordt. Geef elk onderdeel een nummer (bijvoorbeeld: vraag 1, vraag 2, vraag 3) en draai aan het wiel om te bepalen welk groepje met welk onderdeel aan de slag gaat.

Praktische opties
Bij geavanceerde opties, kun je nog een aantal handige dingen instellen:

  • Je kunt de keuzes die gedraaid zijn laten verwijderen. Zo komt bijvoorbeeld die ene leerling niet nog een keer aan de beurt om een vraag te beantwoorden, of komt een vraag niet nog een keer voorbij.
  • Je kunt het aantal seconden dat het rad erover doet een keuze aan te wijzen in stellen.
  • Je kunt je ‘wheels’ bewaren. Hiervoor log je in met Facebook.
  • Je kunt tot 100 keuzes invoeren.
  • Je kunt wheels insluiten in op je eigen website (denk ook aan de ELO) en delen op Facebook, Twitter, via mail etc.

Verder kun je op de site ook kant-en-klare wheels vinden voor je dagelijkse persoonlijke keuzestress: Wat zal ik vanavond eten? Welke film ga ik kijken? Wat ga ik vandaag doen?

Handig toch?

Kun je niet kiezen wat de eerste toepassing van deze tool in je les gaat worden? Draai aan dit rad!

Meer tools gebruiken in jouw lessen? Bekijk dan onze blogserie Handige tools. Of bekijk eens de leerblokken van Edutrainers: hiermee leer je digitale middelen toepassen in jouw onderwijspraktijk.

Print Friendly, PDF & Email