Een spannende tijd, een vervolgopleiding kiezen. Voor mij was het na vele open dagen en meeloopdagen duidelijk: de opleiding psychologie. Toen ik eenmaal die keuze had gemaakt, was ik nog niet klaar. Want ik moest een DigiD aanmaken, me aanmelden voor de opleiding en studiefinanciering aanvragen. Gelukkig kreeg ik tijdens de aanmeldingsprocedure ondersteuning van mijn ouders en vanuit school. Dit schooljaar is het een en ander veranderd in het aanmelden voor het mbo. Wat moet je hierover weten om ervoor te zorgen dat jouw leerlingen zich op tijd aanmelden? In deze blog neem ik de stappen van het aanmelden met je door en vertel ik je waar je op moeten letten.

Stap 1: opleiding kiezen

Een leerling kiest een opleiding. Als het goed is, heeft de school al aandacht besteed aan LOB-activiteiten, zodat de leerling een goede keuze kan maken. Gelukkig bestaat er in de aanmeldingsprocedure genoeg ruimte om nog te switchen van keuze. Zorg ook voor een plan B en plan C. Een leerling kan geweigerd worden voor de opleiding die zijn/haar eerste voorkeur heeft, ook bij aan tijdige aanmelding. Dit kan voorkomen als er bijvoorbeeld te veel aanmeldingen zijn voor de opleiding of omdat de leerling niet voldoet aan de eisen.

Stap 2: organiseren

Zorg dat de leerling op tijd uitzoekt wat hij/zij nodig heeft om zich aan te melden voor de opleiding en of hij/zij voldoet aan de aanmeldingseisen. Soms willen opleidingen bepaalde documenten hebben. In regio Utrecht hanteren ze bijvoorbeeld een Digitaal Doorstroomdossier. Handig dus om al die zaken op tijd op een rijtje te zetten, zodat de leerling niet voor verrassingen komt te staan. Om je aan te melden heb je een DigiD nodig, dus is het belangrijk dat leerlingen die op tijd aanmaken. Het duurt namelijk enkele dagen voordat dit helemaal rond is.

Stap 3: op tijd aanmelden

De leerling meldt zich uiterlijk op 1 april aan voor de vervolgopleiding in het mbo. Als een leerling zich niet op tijd heeft aangemeld, kan hij/zij geweigerd worden. Mocht een student na het aanmelden van opleiding willen veranderen, dan kan dat nog altijd. Maar zorg dat een leerling zich uiterlijk op 1 april aanmeldt! Bij het aanmelden kun je aangeven of je een studiekeuzeadvies wilt. Als een leerling nog twijfelt, is dit aan te raden.

Stap 4: intake doen

De leerling bezoekt verplichte intakeactiviteiten van de opleidingen. De vorm hiervan verschilt per opleiding: een intakegesprek, een meeloopdag of een proeftoets. Tijdens deze activiteiten bekijken de opleiding en de leerling of er een match is. Een mbo-school kan dan adviseren om een andere opleiding te zoeken. Maar let op: dit advies is niet bindend. Een leerling mag ondanks een negatief advies kiezen om wél die opleiding te volgen. Zorg dat leerlingen deze dagen in hun agenda zetten, zodat ze deze dagen vrijhouden. Het is namelijk verplicht om aan de intake mee te doen.

Stap 5: studiefinanciering aanvragen

Als een leerling aangenomen is en zelf ook de opleiding wil volgen, is het belangrijk om studiefinanciering en een studentenreisproduct aan te vragen. Alle informatie daarover vind je hier: duo.nl/particulier/mbo-er.

Mocht een student zich niet op tijd hebben aangemeld of nog twijfelen over zijn/haar keuze, dan is de school (samen met de gemeente en de mbo-school) verplicht om de student daarin te begeleiden. Vanwege de lange zomervakantie en de overstap van vo naar mbo, kan het zijn dat een leerling uitvalt. En dat wil je uiteraard voorkomen!

Bekijk hier een samenvatting van hoe je je aanmeldt voor het mbo. Op Studeermeteenplan.nl staat alle informatie voor leerlingen op een rijtje.

Hoe besteden jullie aandacht aan het aanmelden voor een vervolgopleiding? Met het juiste LOB-lesmateriaal en goede begeleiding zorg je ervoor dat leerlingen hierop voorbereid zijn. Vraag een gratis proefexemplaar van ons LOB-lesmateriaal aan in de webshop of neem contact met ons op.

Print Friendly, PDF & Email