Kun je goed plannen, dan scheelt dat een hoop gedoe. Je hebt overzicht en hoeft je geen zorgen te maken dat je iets bent vergeten of in de stress te schieten omdat je tijd tekort komt. Voor leerlingen is leren plannen al uitdagend genoeg. Hoeveel tijd kost een taak? En wat kun je wanneer doen? Daarom hebben we een lesbrief gemaakt over digitaal plannen – dat kan met allerlei apps een stuk makkelijker zijn dan plannen op papier. Met de lesbrief Digitaal plannen ontdekken je leerlingen een paar van die apps – en wie weet heb jij er als docent ook wat aan!

Digitale les

Zoals je misschien al weet is Mijn Tumult voor dit schooljaar vernieuwd. De lessen zijn interactief en leerlingen kunnen de vragen dus in Mijn Tumult beantwoorden. Tot nu toe kon je de lesbrieven als pdf’s downloaden, maar met het digitale thema voor de lesbrief moesten we je natuurlijk een digitale Tumult-les laten ervaren. Daarom is de lesbrief zelf ook digitaal.

Toegang tot de lesbrief

Hoe kom je bij de lesbrief?

Ga naar Mijn Tumult en log in. Heb je nog geen account? Maak die dan eerst aan. Heb je eenmaal een account aangemaakt, dan kun je inloggen en naar de cursus Tumult Free gaan. Heb je deze cursus geopend, scroll dan naar beneden. Daar staat de nieuwe lesbrief Digitaal plannen (op plek 35 in Tumult Free en op plek 58 in Tumult Free voor klanten). Klik op de lesbrief om ermee te starten!

Leerlingen en plannen

Leren voor een toets, woordjes stampen, lange teksten lezen, opdrachten maken … allemaal voorbeelden van taken die een leerling in een week kan hebben. Maar hoe kunnen je leerlingen deze opdrachten efficiënt inplannen?

Tip: De planning uit de elo overnemen zorgt nog niet voor een goede huiswerkplanning. Zet je huiswerk in Magister? Help leerlingen dan eraan herinneren dat ze zelf hun huiswerk dan nog moeten inplannen!

Voordat je leerlingen met een (digitale) agenda kunnen werken, moeten ze eerst kunnen plannen. Grote taken in behapbare stukken hakken kan hierbij helpen. In de les ‘Hoe plan je een grote taak?’ uit de abonnementen voor studievaardigheden wordt dit in drie stappen uitgelegd en toegelicht:

  1. Bedenk wat de hele taak is.
  2. Verdeel de taak in deeltaken.
  3. Plan de deeltaken in.

Gebruik je het Tumult-lesmateriaal voor studievaardigheden, doe dan eerst de les ‘Hoe plan je een grote taak?’ Als je vervolgens met de lesbrief aan de slag gaat, kun je verwijzen naar het informatieblok in die les. Daarin wordt nogmaals uitgelegd hoe je een taak moet opdelen in deeltaken.

Plannen voor leraren

En jij? Plan jij je taken handig in? Zou je ook wel digitaal willen plannen? Leer er meer over in het gratis leerblok Een afspraak inplannen en delen met Google Agenda van Edutrainers.

Nog niet overtuigd van digitaal plannen? Hier nog eens de voordelen op een rij:

  • Nooit meer witte vingers van de Tipp-Ex.
  • Altijd wijzigingen kunnen maken zonder dat je overzicht verliest.
  • Collega’s koppelen aan agenda-items om makkelijker samen te werken aan taken.
  • Herinneringen ontvangen voor het maken van een taak, zodat je nooit meer iets vergeet.
  • Taken automatisch laten herhalen, zodat je om de paar dagen een stukje aan dat ene verslag kunt schrijven.
  • Altijd een dag, week, maand en jaaroverzicht van je agenda-items bekijken.
  • Nooit meer je agenda vergeten, want je hebt altijd online toegang.

Ken jij andere leuke digitale apps om mee te plannen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

Print Friendly, PDF & Email