Een tijdje geleden schreef Arnoud al een prachtige blog over Educanon en hoe je deze tool inzet om je klas effectief te flippen. Er zijn meer tools die het mogelijk maken om video’s interactief te maken. In deze blog vergelijk ik er vier ten opzichte van Educanon. Maar eerst:
Wat heb je aan een video met quizvragen?
Video’s met vragen zijn natuurlijk heel handig voor ‘geflipte lessen’. Maar ook wanneer je niet werkt volgens Flipping the classroom, kan het nuttig zijn om video’s met quizzen in te zetten in de les. Waarom?
- Omdat er altijd leerlingen zijn die extra instructie nodig hebben.
- Omdat het handig is om leerlingen er zelfstandig mee aan het werk te zetten.
- Omdat het een manier kan zijn om lesstof op een andere manier aan te bieden.
- Omdat je zo op een simpele manier lesstof kunt herhalen en er vragen over kunt stellen.
- Omdat iedereen de vragen kan beantwoorden in plaats van de paar leerlingen die de beurt krijgen.
- ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’.
En zo kan ik nog wel even doorgaan…
Ik zal nu per tool kort het verschil met Educanon beschrijven:
Blubbr
Blubbr geeft de mogelijkheid vragen te maken bij meerdere YouTube video’s. Je kunt de video’s opknippen en er vervolgens meerkeuzevragen met vier keuzeopties over stellen. Je moet wel minimaal vijf vragen hebben toegevoegd voordat je de quiz opslaat. Vervolgens kan de leerling ermee aan de slag. Leuk is dat je per goed antwoord punten krijgt, wat je aan het einde op een high score kan brengen. Bovendien zit er tijdsdruk achter want er zit een timer op elke vraag.
Voorbeeld: De Hanze
Spons
Onze eigen dochteronderneming Spons biedt een platform voor het maken van leerpaden. Naast video’s kun je ook websites, afbeeldingen, Prezi-presentaties, tweets toevoegen. Mooi is dat je vanuit het platform een webcamopname van jezelf kunt maken waarin je iets uitlegt. Verder kun je open en exacte vragen toevoegen en doe-opdrachten geven. Voordeel ten opzichte van de andere tools: de site is in het Nederlands geschreven.
Voorbeeld: Een leerpad maken doe je zo
Ted Ed
Met Ted Ed kun je vragen maken bij YouTube video’s en Ted Talks. Naast meerkeuzevragen, kun je ook open vragen stellen. Net als bij EduCanon kun je de voortgang van de leerlingen checken (Hebben ze alle vragen gemaakt? Hoe hebben ze de vragen gemaakt?).
Voorbeeld: How touch screens work
EdPuzzle
Bij EdPuzzle heb je een extra optie ten opzichte van de andere tools: stemopname. Je kunt video’s uit verschillende bronnen toevoegen (YouTube, Khan Acadamy etc.) opknippen en vragen stellen tijdens de video. Je kunt open vragen, meerkeuzevragen (met zoveel opties als je wil) en comments (‘Kijk hier eens naar!’) toevoegen. En je kunt dus je eigen stem opnemen als je bijvoorbeeld wat extra uitleg aan de video wil toevoegen. Per klas en per leerling kun je vervolgens ook de statistieken zien: hebben ze de video bekeken? Hoeveel procent van de vragen hadden ze goed?
Voorbeelden: Verschillende voorbeelden
Advies:
Kies een tool uit die het beste aansluit op de mogelijkheden die jij nodig hebt. Gebruik in eerste instantie alleen deze tool voor je lessen, dat is wel zo duidelijk voor de leerlingen!
Op welke manier zet jij video’s in buiten en in de les? En op welke manier kunnen deze tools daar een bijdrage aan leveren? Laat je reactie hieronder achter!