Toen ik op de middelbare school zat (en zo oud ben ik nog niet) had je een aantal docenten die gebruik maakten van, ja, kent u deze nog, overheadprojectors. Een prachtig medium. Ik vond deze manier van lesgeven prettig: erg gestructureerd. De docent had immers de mogelijkheid om veel tijd te besteden aan eventuele grafieken en tekeningen. Inmiddels zijn er zo veel meer, en zo veel betere tools om informatie over te dragen aan je leerlingen! Jammer dat docenten niet altijd de kans krijgen (of grijpen) om zich hierin te verdiepen. Daarom stuurt Tumult de lesbrief Go Digital uit. Laat jouw leerlingen je maar eens iets vertellen over leuke en handige ‘apps’. Zij zijn immers expert!
Welke apps gebruiken je leerlingen?
Jouw leerlingen kunnen op hun telefoon zien welke apps ze het meeste gebruiken. Doe een peiling: welke app wordt het meest door deze klas gebruikt? Bespreek met de leerlingen waarvoor ze deze app gebruiken: waarom is deze app zo populair?
Discussie…
Is zo’n mobieltje in de klas nou wel of niet goed? Bespreek met je leerlingen de volgende stellingen om hun mening te achterhalen. Laat ze bijvoorbeeld naar een kant van de klas lopen om hun mening te illustreren (rechts in het lokaal is eens, links is oneens). Misschien hebben ze zelf ook nog ideeën voor stellingen?
- Als ik geen mobieltje had, zou ik hogere cijfers halen.
- Als ik mijn telefoon in de les zou mogen gebruiken voor schoolzaken, zou ik dat vaak doen.
- Ik gebruik liever een boek dan een computer of telefoon om te leren.
Dichter bij je leerlingen met Facebook of WhatsApp
Start met je klas een WhatsApp groep. Voeg al je leerlingen toe en bespreek in dit digitale klassengesprek alles wat maar belangrijk kan zijn: van Frits die geslaagd is voor zijn brommerrijbewijs tot de cijfers van Engels die je de volgende les gaat uitdelen en dat je trots op ze bent! Mijn ervaring leert dat dit echt ‘bonding’ met je klas is. Houd wel voor jezelf in de gaten dat je de grens bewaakt tussen het worden van vrienden met je leerlingen en het zijn van hun docent. Je kunt natuurlijk ook een klassenpagina op Facebook oprichten: daar kunnen jij en de leerlingen alle nieuwtjes delen!
Go digital met de hele klas!
In de lesbrief zelf zit ook al een uitbreiding, met een werkblad. In plaats van een presentatie maken de leerlingen een leerpad op www.spons.nl. Een leerpad is een soort digitale les. Zo kun je hun informatie er altijd weer even bijpakken, hartstikke handig. Ook kun je de leerpaden delen met de rest van de school: super leuk natuurlijk om alle (brug)klassen deze opdracht te laten doen. Dan heb je een hele berg aan leerpaden over diverse apps. Iedereen kan deze leerpaden doen, dus zo delen jouw leerlingen hun kennis. Echt een aanrader!
TIP: Je kunt natuurlijk zelf ook een leerpad maken over een onderwerp uit jouw eigen vakgebied! Deze kunnen jouw leerlingen dan zelfstandig (thuis) doen, of je gebruikt het als digibordles.
Hoe ga je deze apps in je lessen gebruiken?
Wat kun je met deze apps in de les? Laat je leerlingen het maar eens bedenken! Aan het einde van de les kiezen jullie één favoriete app. Geef de leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om voor deze app een lesidee te bedenken. Laat alle ideeën noteren en gebruik dit als reminder en hulpmiddel voor jezelf: probeer het gewoon eens uit!
Welke apps deelden jouw leerlingen? En probeer jij er misschien zelfs een uit in je les? Hebben jullie fantastische leerpaden gemaakt? Ik ben benieuwd, dus deel je ervaring hieronder!