Zo begin je het nieuwe jaar met een vliegende start

Gepubliceerd op: 4 januari 2022
Door: Sabine Holtermann

Weet jij al hoe je de eerste les in jouw klas gaat starten in het nieuwe jaar? Na de kerstvakantie moeten veel leerlingen er weer even inkomen, en jijzelf als mentor misschien ook wel. Zeker in deze onzekere en rare tijden, waar veel leerlingen ontregeld zijn door de lockdowns. Ter inspiratie delen we een les om mee te beginnen. Zo maak je een goede start met het nieuwe jaar.

Terugblik op de kerstvakantie

De Tumult Nieuwjaarsles 2022: ‘Een gelukkig jaar, waar word jij gelukkig van?, begint met een terugblik op de kerstvakantie. Dat is elk jaar belangrijk, maar dit jaar nog meer dan anders. De kerstvakantie duurde immers één week langer en ging gepaard met een harde lockdown. Hoe hebben je leerlingen deze periode ervaren? Wat hebben ze gedaan met de feestdagen? En hoe voelden ze zich?

Sommige antwoorden geven mogelijk aanleiding voor een persoonlijk gesprek. Wees hierop alert en kom hier later nog rustig onder vier ogen op terug bij de betreffende leerling.

Je kan de Nieuwjaarsles nu downloaden in de Tumult memberomgeving. Log in met je schoolaccount en klik op actuele lessen. Daar vind je de les. Let op: de les is alleen beschikbaar voor klanten van Tumult.

Wat maakt jouw leerlingen gelukkig?

De centrale vraag van de les is: wat maakt jou gelukkig? Lekker in je vel zitten en overwegend tevreden of vrolijk zijn is erg belangrijk voor jongeren, maar soms ook een uitdaging. De lockdowns tegen de verspreiding van het coronavirus en het eerdere afstandsonderwijs maken het extra lastig voor veel leerlingen. Daarom is het een goed idee om hier expliciet bij stil te staan.

Geef je leerlingen de opdracht om na te denken over wat hen gelukkig maakt. Laat ze een top drie maken van dingen waar ze gelukkig van worden. Deze kunnen ze vervolgens met elkaar delen. Wees je ervan bewust dat dit geen grote dingen hoeven te zijn, maar dat het juist vaak de kleine dingen in het leven zijn die gelukkig maken.

Vinden ze de opdracht toch ingewikkeld of hebben ze geen enkel idee hoe ze moeten beginnen? Bekijk dan ter inspiratie gezamenlijk dit filmpje van Draadstaal over gelukkig en vrolijk zijn.

Nieuwjaarsles: een gelukkig nieuwjaar?!

Heb je al inspiratie voor hoe je het nieuwe jaar wilt starten in jouw klas? Wil je aan de slag met wat jouw leerlingen gelukkig maakt en terugblikken op de kerstvakantie? Download dan onze Nieuwjaarsles van 2022 voor de precieze uitleg over hoe je zo’n les organiseert.

Laat in de comments hieronder achter hoe jij de eerste les na de kerstvakantie meestal aanpakt.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search