Wat heb je nodig voor je mentoraat in 22/23? Start met een mentorplan

Gepubliceerd op: 6 april 2022
Door: Hans Wendel

Zal schooljaar 22/23 weer ‘gewoon’ zijn? Waarbij je als mentor start met een nieuwe mentorklas, nieuwe leerlingen leert kennen, in de eerste weken werkt aan veiligheid en vertrouwdheid in de klas en je met tijd en liefde je leerlingen kunt begeleiden in hun ontwikkeling?

Leermiddelen 22/23

Het vernieuwde Tumultmodel ‘Mentor als Spil’ geeft een handvat bij al je mentortaken. Het geeft een handvat om alle taken die je als mentor of coach op je bord hebt liggen op de beste manier uit te voeren. Wij werken er daarnaast hard aan om al onze leermiddelen en nieuwe leerpaden in de Tumult Academy (zowel op papier als online) aan het begin van het nieuwe schooljaar kant en klaar af te leveren bij alle scholen die met Tumult gaan werken in 22/23. Een overzicht van onze leermiddelen in 22/23 vind je in de nieuwe catalogus en in onze webshop.

Het begint allemaal met een mentorplan

Maar… Hoe zorg je er nou voor dat je schoolbrede kwaliteit biedt tijdens de leerlingbegeleiding? Hoe zorg je voor de transfer van de mentorlessen naar de vakles? En naar de ouders? En hoe zorg je voor activerende, energieke en leerzame mentorlessen? Natuurlijk: leermiddelen en leerpaden in de Tumult Academy zijn nodig, maar het begint allemaal met een mentorplan. Een gezamenlijk, schoolbreed idee over wat mentoraat is, hoe je die rol invult, wie wat wanneer doet en tot slot bijhouden hoe dat loopt en wat beter kan.

Wij zijn dagelijks op scholen aanwezig en merken dat er steeds meer tijd nodig is voor leerlingbegeleiding. Daarbij speelt enerzijds allerlei vertraging en verminderd welbevinden en motivatie een grote rol. Anderzijds lijkt het erop dat leren ‘persoonlijker’ wordt. Dat er steeds meer ruimte (nodig) is voor persoonlijke routes die passen in onze tijd. Daar moet je als school op anticiperen en ook dat vraagt om een mentorplan!

Gratis downloads mentorplan opzetten

Wij zijn de aanstaande maanden op veel scholen aanwezig om te ondersteunen bij de ontwikkeling van een mentorplan 22/23. Mail of bel ons als je onze expertise en ervaring ook wilt bijschakelen.

Om zelf alvast te starten kun je hieronder twee formats downloaden die individueel of in het mentorenteam gebruikt kunnen worden om tot een mentorplan 22/23 te komen. Vul in het onderstaande formulier je gegevens in en je ontvangt de twee formats direct in je mailbox.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search