Vijf verrassende motivatietips

Gepubliceerd op: 28 augustus 2014
Door: Britte Koppel

Motivatie. Er is al veel over geschreven. Onder andere door mijzelf in deze blog. Maar dat neemt niet weg dat het een onderwerp is dat mij mateloos blijft interesseren. Gelukkig verschijnen er ook steeds nieuwe onderzoeken over motivatie (of het gebrek hieraan) en tips die je kunt gebruiken om jezelf (of anderen) in beweging te brengen. 

Onderzoekers hebben nieuwe methodes ontdekt waardoor je slimmer kunt werken en niet harder. Allemaal kun je ze meteen uitvoeren. Voor sommige hoef je zelfs je vertrouwde bureaustoel niet te verlaten. Benieuwd? Dit zijn de vijf opvallende tips:

1. Gun jezelf een frisse start
Spreek met jezelf af dat je vanaf nu met een frisse start begint. De meeste mensen doen dat bijvoorbeeld op nieuwjaarsdag, maar eigenlijk is elke dag geschikt om ‘opnieuw’ te beginnen. Het enige is dat je het met jezelf moet afspreken. Op de dag dat je met iets nieuws begint, barst je namelijk altijd van de motivatie om het goed te doen. Dat blijkt ook uit het onderzoek van drie professoren van de Universiteit van Pennsylvania. Ze kwamen er achter dat deze momenten ons op twee verschillende manieren aanmoedigen. Ten eerste distantieer je je van eerdere tegenslagen en ten tweede zorgt het voor een bredere blik op je eigen leven.

Geloof in jezelf en je eigen kunnen is belangrijk om afstand te kunnen nemen van tegenslagen en om dingen gedaan te krijgen. Geloven dat het werkt, zorgt dat het lukt!

Vijf verrassende motivatietips frisse duik
Foto: Alex Abian

2. Strike a pose!
Lichaamstaal is een stuk belangrijker dan je misschien denkt. Het heeft niet alleen invloed op hoe anderen jou zien, maar ook hoe jij over jezelf denk en letterlijk hoe je bent. Je lichaamshouding verandert dus wie jij bent als persoon.

Klinkt vaag? Klopt, dat vond ik ook toen ik het voor het eerst las. Maar onder andere de TED-talk van Harvard-professor Amy Cuddy bracht me op andere ideeën. Samen met twee andere professoren deed ze onderzoek naar lichaamstaal en communicatie. Eén voorbeeld van non-verbale communicatie is door een power-pose aan te nemen. Een krachtige, zelfverzekerde houding dus.

Er zijn twee soorten houdingen een powerhouding en een in elkaar gedoken houden. Een powerhouding betekent dat je je lichaam opent. Je houdt je borst naar voren en je armen wijd. Simpel gezegd probeer je met je lichaam zo veel mogelijk ruimte in te nemen. Een in elkaar gedoken houding is eigenlijk het tegenovergestelde. Je maakt je lichaam juist zo klein mogelijk. Onderzoekers hebben ontdekt dat simpelweg het vasthouden van een powerhouding (voor bijvoorbeeld 2 minuten) al invloed heeft. Zo stijgt je testosteronniveau (waardoor je je zelfverzekerder voelt) en zakken je cortisol waarden (ook wel het stresshormoon) juist.

Je lichaamshouding heeft dus wel degelijk invloed op hoe je je voelt en hoe je jezelf ziet. Fake it, till you make it dus!

3. Haal die reep chocola maar tevoorschijn
Waarschijnlijk de lekkerste tip in het rijtje. Maar hij staat er niet zonder reden tussen. Chocolade bevat dopamine. Dit heeft stimulerende effecten op ons brein. Het speelt een belangrijke rol bij plezier, kennis en motivatie.

Vijf verrassende motivatietips chocolade
Foto: el patojo

Een studie wijst uit dat mensen die hard werken een hoger dopamine-niveau hebben dan mensen die er een beetje met de pet naar gooien. Chocolade is net zo effectief als sommige medicijnen als het gaat om dopamine opwekken. Er is dan ook al veel onderzoek gedaan naar de effecten van chocolade op de hersenen. Dit gebeurt er als je chocolade eet:

  • Het verhoogt zowel de hoeveelheid serotonine (een neurotransmitter die je rustiger maakt) als de hoeveelheid fenylethylamine (hetzelfde stofje dat je aanmaak als je verliefd bent) in je lichaam. Witte chocolade werkt hierbij het sterkst. 
  • Het stimuleert het vrijkomen van dopamine, waardoor je hartslag versnelt en je meer gemotiveerd bent.
  • Het is ook een lichte anti-depressiva omdat je gelukshormonen gestimuleerd worden.

Gek genoeg hebben witte én pure chocolade het meeste effect. Als je niet zo van chocolade houdt, kun je ook andere dopamine-rijke voedingsmiddelen eten. Bijvoorbeeld blauwe bessen, spirulina en vette vissoorten.

4. Maak een afspraak met jezelf (en anderen)
Zet haalbare en concrete doelen voor jezelf. En verbind er consequenties aan als je dat doel niet haalt. Spreek bijvoorbeeld met een vriend(in) af dat je hem/haar een bepaald bedrag moet betalen als je je doel niet haalt. Dat kan ook met de handige online tool StickK. Je kunt hier een doel vaststellen en vervolgens een vriend vragen om je voortgang te monitoren. Eventueel kun je er zelfs een bedrag aan koppelen dat je pas terugkrijgt als je je doel inderdaad gehaald hebt. Lukt het niet, dan mag je vriend het geld doneren aan een goed doel.

Dit soort tools werkt omdat het om een concreet doel gaat dat je op een bepaalde datum behaald wilt hebben. Het is gebaseerd op onderzoeken over psychologie en gedragseconomie. Tools als StickK proberen mensen meer gericht te maken op de lange termijn. Omdat beslissingen die op korte termijn misschien niet erg lijken (dat tweede stuk taart), zeker wel van invloed zijn op het wel of niet behalen van je doel. Door er een geldbedrag aan te koppelen, worden mensen zich bewuster van hun beslissingen. Dat geeft je motivatie zeker een boost!

5. Ga op zoek naar groen
Kleuren hebben veel invloed op ons gevoel. Daarom zijn de sale-borden in de winkels vaak ook rood. Die kleur roept reactie en agressie op. Rood wordt vaak geassocieerd met gevaar en dat trekt de aandacht. Blauw wekt vertrouwen op en roze zorgt ervoor dat je brein tot rust komt.

Vijf verrassende motivatietips groen

En groen? Groen zorgt voor energie en motivatie! Dit blijkt uit verschillende onderzoeken (zoals deze, deze en deze). Die informatie kun je in je voordeel gebruiken. Voel je je moe, kun je jezelf echt niet motiveren om aan die ene opdracht te beginnen of heb je even helemaal geen creatieve ideeën? Ga naar buiten en wandel door het park, een bos of zelfs je eigen tuin. Zit je vaak de hele dag binnen? Ga met je lunchpauze lekker naar buiten, je zult zien dat je daarna weer fitter voor de klas staat. En dat motiveert je leerlingen natuurlijk ook weer meer!

Welke manieren gebruik jij om jezelf te motiveren als je het even niet meer ziet zitten?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search