Zoals elk jaar kun je het schooljaar afsluiten met het fameuze Tumult kerstspel. Ook dit jaar hebben we alles uit de kast getrokken om te zorgen dat je knallend het jaar afsluit. In deze blog geven we je extra ideeën om het schooljaar tot een goed einde te brengen met dit kerstspel.

In de kerstsfeer komen

De kerstboom al opgetuigd? Is de hele school al in de kerstsferen? Zet nog even dit filmpje aan op je beamer en het wordt echt gezellig in de klas! Spreek af dat iedereen de laatste les in een kerstoutfit op school komt, doe een foute kersttrui aan of doe een kerstmuts op je hoofd!

Tip voor PO!

Om nog wat extra in de sfeer te komen is het ook leuk om je leerlingen lekker zelf de kerstboom, kerstballen, piek etc. te laten knutselen. Zet hierbij een fijn kerstmuziekje op. Handig om dan al wel te werken in de groepjes waarin ook het spel wordt gedaan. Elk groepje maakt:

  • één kerstboom;
  • één piek;
  • twaalf kerstballen;
  • twintig lampjes.

Het spel persoonlijker maken …

Het concept van het spel staat. Wil je de inhoud persoonlijker maken? Vervang dan bijvoorbeeld de lampjesvragen voor vragen over de klas, van het afgelopen half jaar. Zo wordt het een soort terugblik. Of maak vragen over wat er geleerd is de afgelopen maanden. Je kunt ook de kinderen zélf vragen om vragen in te leveren. Over wat ze gaan doen in de vakantie, over de klas, over kerst, …

Een andere werkvorm

Je kunt het spel ook met de hele klas doen. Gebruik dan de vragen als quiz. Laat leerlingen de antwoorden noteren op een leeg vel. Kijk na afloop de antwoorden gezamenlijk na. Wie haalt de meeste punten aan het einde van het uur?

Of doe het spel klassikaal met vier teams. Jij bent dan de quizmaster en houdt de punten bij. Stel een vraag en laat het team antwoorden dat als eerst zijn hand opsteekt, of op een bel drukt bijvoorbeeld. Zo strijden alle vier teams tegen elkaar.

Heel veel plezier met Het Tumult kerstspel en alvast een fijne kerstvakantie, namens het hele Tumult Team!

Print Friendly, PDF & Email