Kijken jouw leerlingen halsreikend uit naar de zomervakantie? Met de lesbrief Zomerbingo! komt iedereen alvast in de vakantiestemming én kun je het schooljaar mooi afsluiten met de klas. Je kunt natuurlijk nog veel meer leuke spellen doen om in de vakantiestemming te komen. In deze blog geef ik je extra ideeën hiervoor.

De zomerbingo naar eigen smaak

De bingokaart die je in de lesbrief vindt, kun je zo gebruiken in je les. Maar misschien sluiten die vragen niet helemaal aan bij jouw leerlingen. Of weet je nog veel leukere vragen die je leerlingen elkaar kunnen stellen. Bijvoorbeeld over onderwerpen waar jullie het afgelopen jaar veel mee bezig zijn geweest. Dan kun je natuurlijk zo’n bingokaart ook zelf maken. Maak een tabel met vijfentwintig vakjes, vul de vragen in en print er voor iedere leerling één uit. Simpel en hartstikke leuk!

Tijdlijn

Met de zomerbingo kun je leerlingen op een speelse manier laten reflecteren op het afgelopen jaar. Dat kun je natuurlijk op nog veel meer manieren doen. Maak bijvoorbeeld een tijdlijn en hang deze op in de klas. Laat je leerlingen drie hoogtepunten van afgelopen jaar op een kaartje schrijven of tekenen. Deze hangen ze op aan de tijdlijn. Zo heb je straks een tijdlijn vol hoogtepunten. Altijd leuk om het jaar gezamenlijk positief af te sluiten!

Twee waarheden en één leugen

Is jouw klas in voor nog een spel? Dan komt nu een test: hoe goed kennen jouw leerlingen elkaar? Laat je leerlingen twee waarheden en één leugen verzinnen over zichzelf. Deze gaan over afgelopen jaar of over de aankomende zomervakantie. Laat ze die voor zichzelf opschrijven. Daarna vertelt telkens één leerling de drie stellingen aan de rest van de klas. En dat zonder blikken of blozen! Een voorbeeld:

  • Ik heb afgelopen jaar een 10 gehaald voor wiskunde.
  • Ik heb afgelopen jaar een puppy gekregen.
  • Ik ga na de zomervakantie in de A1 van mijn voetbalclub spelen.

De andere leerlingen moeten raden welke van de drie stellingen een leugen is. Het leukste is om dit in groepjes te doen. Het groepje dat de meeste leugens raadt, wint!

Print Friendly, PDF & Email