Droom jij al van een plek op een paradijselijk strand of een schaduwrijke plek in de bossen? Nog even en dan begint de zomervakantie! Niet alleen jij, maar ook je leerlingen zitten vast al met hun hoofd in Frankrijk, Italië of op de waddeneilanden. Daarom deze week een zomerspel om met je klas de zomer in te luiden. In deze blog geef ik je daarbij een paar leuke uitbreidingstips.

Ren de zomer in!

Met dit mooie weer is het moeilijk om stil te zitten. Daarom in de lesbrief Ren de zomer in! een spel waarbij leerlingen de school rond gaan om vragen te beantwoorden over verre landen, gekke gewoontes en andere talen. Bij ieder goed antwoord krijgen ze een letter waarmee ze een zomers woord kunnen vormen. Ook hangen er kokosnoten in de school die de leerlingen voor extra bonuspunten kunnen verzamelen.

Inleidend gesprek

De vragen uit het spel gaan over verschillende gewoontes uit verschillende landen. Bespreek voorafgaand aan het spel wat de Nederlandse gewoontes zijn op het gebied van vervoer, voeding, wonen en tradities.

Muziek

Zet in het lokaal zomerhitjes op. Bekijk hier de top zomerhits van 2017. Zet bijvoorbeeld deze nummer 1 hit op:

Buiten

Is het prachtig weer? Ga dan naar buiten, naar een park of het bos. Hang de vragen en de kokosnoten buiten op en maak er een leuke klassenmiddag van (bijvoorbeeld met een gezellige picknick).

Eigen vragen

Vraag de leerlingen een week voor het spel naar welke landen ze op vakantie gaan. Maak op basis daarvan eigen vragen en print deze uit. Of bedenk vragen met weetjes over de klas, de docenten, de school. Of laat leerlingen zelf vragen bedenken!

Prijs voor de winnaar

Bedenk een zomerse prijs voor het groepje met de meeste punten. Bijvoorbeeld extra lekkere ijsjes. Wel zo leuk om met zijn allen een ijsje te eten, bijvoorbeeld raketjes. Voor de winnaars haal je calippo’s!

Wat ga jij doen in de zomer? En heb je het zomerspel gedaan? Laat ons weten wat je ervan vond! Wij werken hier op kantoor zomers door met het maken van lesmateriaal. Tot volgend schooljaar en vanuit Amsterdam een hele fijne zomer toegewenst!

Print Friendly, PDF & Email