Het is weer Kinderboekenweek! Nu er tot en met 14 oktober veel aandacht voor is, is het leuk om daar ook in de klas iets mee te doen. Met de lesbrief Duik in je boek! schrijven leerlingen zichzelf in hun favoriete boek. Want wat is nou leuker dan een personage zijn in jouw favoriete verhaal? In deze blog tips om de lesbrief uit te breiden of aan te passen.

Startwerkvorm

Geef leerlingen de opdracht om hun favoriete boek mee te nemen naar school. Leg de boeken in het midden van de kring. Pak steeds een boek van de stapel en laat de leerlingen raden wie het boek heeft meegenomen. Bespreek dan met de leerling waarom het zijn/haar lievelingsboek is.

Hoofdstuk schrijven

Wanneer leerlingen weten of ze een bestaand personage of een nieuw personage willen zijn, gaan ze een hoofdstuk herschrijven of een nieuw hoofdstuk schrijven. Zijn de leerlingen klaar, dan kunnen ze de volgende les een hoofdstuk van een ander lezen en daar feedback op geven. Wat kan beter aan het verhaal? Wat maakt het verhaal nu leuker met het (ver)nieuwde hoofdstuk?

Ook leuk om leerlingen met hetzelfde favoriete boek samen het verhaal te laten herschrijven met twee personages. Wil je iets anders doen dan schrijven? Laat leerlingen dan bijvoorbeeld een stripverhaal maken, een prentenboek (met Storybird bijvoorbeeld, zie het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 11) een filmpje of een toneelstuk. Wil je het helemaal een feest maken? Pak dan uit met kostuums en decor.

Maak een kaft

Een nieuw kaft voor het boek kunnen ze tekenen op papier, maar je kunt het ze ook met een online tool laten maken, bijvoorbeeld Canva. Laat leerlingen een Canva maken, deze bij jou als pdf inleveren, print ze op mooi papier uit en hang ze in de klas.

Ga jij aandacht besteden aan de Kinderboekenweek? Of heb je nog meer ideeën bij deze lesbrief? Laat het ons weten via een reactie onder deze blog of mail ons! En wil je elke maand een kant-en-klare lesbrief voor po ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Print Friendly, PDF & Email