De open dagen. Ook jullie school doet er vast aan mee. Dan weet jij als geen ander hoe belangrijk het is voor leerlingen om zich hier goed op voor te bereiden. Er komt zoveel op af tijdens zo’n open dag dat het handig is om ze te helpen met de voorbereiding. Met de lesbrief Bezoek een open dag met je ouders/opvoeders help je ze op weg. En in deze blog geef ik je extra handvatten erbij.

Bedenk samen vragen

Elke leerling in jouw klas gaat open dagen bezoeken. Iedereen moet zich dus voorbereiden. Handig om dat samen te doen! Bedenk met de klas vragen waar je antwoord op zou willen tijdens de open dag. Laat leerlingen in groepjes van vier vragen bedenken en opschrijven. Na ongeveer tien minuten breng je de klas weer samen en maken jullie een lijst met alle vragen. Schrijf mee op het bord of laat de leerlingen hun vragen insturen via een tool als Mindmeister of Padlet.

Zoek een opleiding

Weten je leerlingen nog helemaal niet wat ze straks willen gaan doen? Laat ze dan eerst een interessetest of een beroepskeuzetest doen. Dat kan op een van deze sites:

Tips voor ouders

Heb je binnenkort nog oudergesprekken? Geef de ouders/opvoeders dan direct tips mee voor een opendagbezoek, zoals deze:

  • Neem niet het hele gezin mee naar de open dag. Het is al lastig genoeg om zelf een keuze te maken. Als je ook nog eens de mening van je drie broers en zussen moet aanhoren wordt het nog uitdagender.
  • Bedenk zelf ook vragen die je wilt stellen op de open dag. Wat wil jij als ouder weten over de toekomstige school van je kind?
  • Lees vooraf informatie over de school en bekijk het programma van de open dag. Voor leerlingen is het fijn als ze hun ouders niet op sleeptouw hoeven te nemen.

Tips voor leerlingen

Geef ook je leerlingen tips mee voor het bezoeken van een open dag.

  • Vaak is er een brochure verkrijgbaar. Zoek deze op en bekijk welke opleidingen waar staan. Dan weet je waar je heen moet lopen.
  • Maak een plan waarin staat waar je allemaal heen wilt en wanneer. Zo sla je niets over.
  • Praat met docenten, maar vooral ook met studenten van de opleiding. Zij kunnen je vaak het best vertellen hoe het er echt aan toe gaat op hun school.
  • Maak vooraf een lijst met vragen die je beantwoord wilt hebben tijdens de open dag.
  • Bespreek de open dag na met je ouders. Zijn al je vragen beantwoord? Hebben zij nog andere nuttige informatie opgedaan? Heb je misschien een andere kijk op de opleiding gekregen?

Nabespreken

Bespreek de bezoeken aan de open dagen na met de klas. Hoe heeft iedereen het ervaren? Zijn de wensen van je leerlingen misschien veranderd? Wie heeft er al een keuze gemaakt en wie weet het nog niet? Hoe heeft iedereen het bezoek aangepakt? Wellicht kunnen leerlingen elkaar tips geven hoe ze de open dag bezocht hebben. Zo kunnen ze de volgende open dag misschien wel anders aanpakken.

Om direct inzicht te krijgen in een aantal van deze vragen kun je stellingen aanmaken met Pollmaker. Zo zie je in een oogopslag wie er al een keuze gemaakt heeft, of wie het bezoeken van de open dag leuk of misschien niet leuk vindt. De uitslag van de stelling is dan weer aanleiding om met elkaar over in gesprek te gaan.

Heb jij nog andere goede tips voor het bezoeken van de open dag? Ik hoor ze graag van je! Laat het me weten via een reactie onder deze blog.

Print Friendly, PDF & Email