Apps op je telefoon, wie heeft ze niet. Er worden allerlei campagnes gevoerd om minder op je telefoon te zitten. Maar wees eerlijk, sommige apps zijn écht handig! Even kijken hoe laat de bus gaat of kijken of er nog een bui aankomt. Je kunt je geen leven zonder voorstellen. Met de lesbrief van deze week gaan leerlingen op zoek naar apps die je leven makkelijker maken. Leuk om deze les te doen in de Week van de Mediawijsheid, van 16 november tot en met 23 november!

Start van de les

Start de les met een poll. Hoeveel apps hebben leerlingen op hun telefoon en hoeveel gebruiken ze daar daadwerkelijk van? Ga in op de verschillen tussen de eerste en tweede vraag. Als leerlingen bijvoorbeeld eerst in de hoek van 30+ apps staan en daarna bij de hoek van 11-20, kun je vragen wat ze hiervan vinden. Hadden ze dit verwacht? Gaan ze de ongebruikte apps verwijderen?

Welke apps zijn onmisbaar?

Tijd om eens te onderzoeken welke van al die apps nou écht onmisbaar zijn. Leerlingen maken een top drie van de beste apps op hun telefoon en bereiden in tweetallen een pitch voor een van die apps voor. Zo horen alle leerlingen welke app favoriet is bij hun klasgenoten. Samen met de klas kiezen jullie voor een nieuwe top drie.

Stem met een tool!

Het stemmen kun je ook doen via Mentimeter of Poll Maker! Maak een poll aan en laat de leerlingen digitaal met hun smartphone stemmen. Zo blijf je helemaal binnen het thema van de les!

Leuk om leerlingen daarna te vragen of ze de populairste apps ook echt zullen installeren én gebruiken.

Aan de slag met de beste apps

Maken de apps die jullie gekozen hebben je leven echt makkelijker? Doe de test. Installeer allemaal een van de apps uit de top drie. Wissel over twee weken ervaringen uit.

Bewust telefoongebruik

Wil je leerlingen nog bewuster maken van hun telefoongebruik? Dan kun je deze tips met ze delen:

  • Installeer de app Moment of RealizD. Deze apps houden al je telefoon activiteiten bij zodat je kunt zien waar jij je tijd aan besteed.
  • De iPhone-update van oktober 2018 heeft een nieuwe functionaliteit, namelijk het bijhouden van je schermtijd. Ga naar Instellingen → Schermtijd → Schakel schermtijd in. Stel vervolgens in wat je telefoon moet bijhouden.
  • Op de iPhone kun je ook bijhouden welke apps je geopend hebt. Als je dubbelklikt op je home-button zie je al je geopende apps verschijnen. Swipe naar boven om alles te sluiten aan het begin van de dag. En bekijk aan het einde van de dag welke apps je die dag allemaal geopend hebt.

Wil je meer weten over het mediagebruik van je leerlingen? Doe dan het gratis leerblok Digitale belevingswereld van de jeugd op academy.edutrainers.com.

Welke app red jouw leven? Laat het me weten in een bericht onder deze blog!

Print Friendly, PDF & Email