Tumult voor het vmbo!

Gepubliceerd op: 18 februari 2020
Door: Sanne van Esveld

“Vmbo’ers zijn dom!” “Vmbo’ers hebben veel meer vrije tijd.” En “ze houden niet van leren.” Herkenbare uitspraken? Het zijn typische vooroordelen die de vele talenten van vmbo’ers tenietdoen. Wij vinden het vmbo geweldig en daarom dragen wij vmbo-leerlingen en -mentoren de komende weken een warm hart toe.

Wie is ‘de vmbo-er’?

Dat is een vraag die je niet in een paar zinnen kunt beantwoorden. En dat moet je ook niet willen. Dé vmbo’er bestaat namelijk niet. Zo zie je bijvoorbeeld grote verschillen in motivatie, leerbehoefte of leerstijl. Maar ook vmbo-t en vmbo-bkg kunnen we niet onder één noemer gooien. Maar één overeenkomst mag duidelijk zijn: er bestaan veel vooroordelen over vmbo’ers. Van jongs af aan krijgt de vmbo’er het al te horen: jij kunt dit niet of jij begrijpt dat toch niet. Zo ontstaat er een negatief zelfbeeld en hebben ze soms weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. Ga maar na wat voor een verstrekkende gevolgen dat heeft. Vmbo’ers hebben juist heel veel te bieden. Opvallend is bijvoorbeeld dat ze buitengewoon sociaal zijn, dat ze veel waarde hechten aan familie en vrienden en dol zijn op samenwerken. Daarnaast zijn vmbo’ers vaak creatief en zoeken ze van nature naar goede oplossingen voor problemen. Daar mogen ze trots op zijn, want onze samenleving heeft veel behoeften aan zulke kwaliteiten.

En daarom zetten wij het vmbo in het zonnetje

De komende weken besteden wij aandacht aan deze geweldige groep. Bijvoorbeeld met een speciaal vmbo-basispakket, inspirerende blogs met tips en natuurlijk geven we onze visie op goed vmbo-lesmateriaal.

Vrijheid binnen kaders
Vmbo’ers proberen liever iets uit dan dat ze een uitgebreide instructie lezen. Moet je ze dan maar helemaal vrij laten experimenteren? Nee, ze hebben wel behoefte aan hulp en structuur. Bied ze daarom handvatten om zelf in kleine stappen aan de slag te gaan. Laat ze bijvoorbeeld met behulp van het Tumult stappenplan Plannen een uitgebreide planning maken. Je biedt de hulp en structuur die ze nodig hebben, maar laat ze ook vrij om zelf keuzes te maken. Benieuwd naar ons lesmateriaal voor het vmbo? Bekijk onze speciale vmbo-pagina en vraag een digitaal proefexemplaar aan!

Draag jij het vmbo ook een warm hart toe? Blijf op de hoogte van onze vmbo-acties via tumult.nl. Ook op social media zijn we te vinden!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search