Tumult in 22/23 #2: Mentorjaarprogramma!

Gepubliceerd op: 22 juni 2022
Door: Hans Wendel

Leerlingen zwoegen nog op de laatste loodjes, mentoren houden vinger aan de pols en iedereen verlangt naar vakantie. Ondertussen zetten wij samen met teamleiders van klantscholen schooljaar 22/23 in de steigers: bespreken welke leermiddelen en trainingen op het programma komen voor scholen en het verwerken van bestellingen. Meer dan voorgaande jaren is daarbij het Tumult Mentorjaarprogramma 22/23 het handvat waarmee we todo’s gedurende het volgende schooljaar organiseren. Het gebruik van dit jaarprogramma zien we als een belangrijke verbetering in voor 22/23. 

Wat is het Tumult Mentorjaarprogramma 22/23?

We horen van veel teamleiders dat de ‘dagelijkse dingen’ die op hun bord liggen veel tijd vragen. Leerlingen met leerproblemen, slechte cijfers, ouders die iets willen, collega’s die vragen hebben. En daar komen nu ook de gevolgen van Corona bij: leerlingen missen een flink deel van hun ontwikkeling en moeten die nu inhalen. Voor schooljaar 22/23 ligt daar een flinke uitdaging voor elke teamleider: hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen weer gaan bloeien?

Dat heeft alles te maken met het mentoraat. Is het mentoraat op jouw school goed georganiseerd? Dat scheelt veel gedoe. Leerlingen, docenten en ouders weten dan wat ze kunnen verwachten van de mentoren en dat geeft houvast en structuur.

Gratis download

Door jarenlange ervaring en dagelijkse gesprekken met teamleiders en mentoren weten we dat een Mentorjaarprogramma een uitstekende basis is voor het mentoraat. Met een uitdagend 22/23 voor de boeg delen we ons algemene Tumult Mentorjaarprogramma 22/23 graag met je. Je kunt het programma hier downloaden en gebruiken als kapstok om er een programma op maat van te maken voor jouw school.

Het Mentorjaarprogramma 22/23 als handvat

Het Mentorjaarprogramma zal gedurende het volgende schooljaar handvat zijn voor drie onderdelen in de Memberomgeving:

  • Het plannen, maken en publiceren van TumultActueel-lessen. Deze lessen zijn activerende energizers voor de lessen in de werkboeken. Daarmee verbinden we actualiteit aan werkboeken en daarmee krijgen mentorlessen meer context: dat werkt motiverend! We zullen het aantal TumultActueel-lessen opvoeren, zodat er altijd wel een link is om zowel mentoren als leerlingen te activeren. Net als in voorgaande jaren zijn deze TumultActueel-lessen beschikbaar voor klanten in member.tumult.nl.
  • Een jaarplanner/agenda 22/23 voor klanten op member.tumult.nl met gedurende het hele jaar verwijzingen naar actuele mentorzaken, blogs, TumultActueel, relevante lessen in de werkboeken en naar trainingen in de Tumult Academy.
  • Online modules voor mentoren van de Tumult Academy die beschikbaar zijn voor klanten in de Memberomgeving. Denk dan bijvoorbeeld aan modules over pesten, digitale mentorvaardigheden en omgaan met ouders (bij oudergesprekken).

Hiermee heb je gedurende het hele schooljaar inzicht in wat er speelt op welke dag, inzicht in hoe je je mentoren op één lijn krijgt en hoe je ervoor zorgt dat alle mentoren de juiste begeleidingskwaliteit in huis hebben. Zo help je je leerlingen bloeien en krijg jij minder ‘gedoe’ voor de kiezen.

Zelf ideeën over het Mentorjaarprogramma?

Heb je zelf ideeën over wat er in het Mentorjaarprogramma thuis hoort? Of heb je als teamleider specifieke wensen of vragen? Voor meer info is de consultant van jouw school beschikbaar of neem contact op met Feikje Swierstra via 020 – 421 51 29 of feikjeswierstra@tumultgroep.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search