Op 16 november 2016 organiseerde het Corlaer College in Nijkerk een TEDx Education: de TEDxCorlaerCollegeED. Een evenement dat deze school jaarlijks organiseert. Omdat wij veel samenwerken met het Corlaer College en zij werken met ons lesmateriaal, leek het ons interessant om langs te gaan bij deze editie van hun onderwijs TEDx. En we kwamen er volledig geïnspireerd vandaan!

Omdat het bij TED(x) evenementen gaat om “ideas worth spreading“, deel ik op deze blog ook graag in een aantal artikelen wat ons zo inspireerde, wat we hebben geleerd en wat ons aan het denken heeft gezet. Om te beginnen met de talk van leraar Grethe Koster.

Het process Communication Model

Iedereen is een persoonlijkheid. En iedereen heeft ook verschillende persoonlijkheden in zich. Denk niet direct aan verschillende, enge hersenziektes, maar aan dit Process Communication Model van klinisch psycholoog Dr. Taibi Kahler:

PersoonlijkhedenhuisHet Proces Communication Model gaat ervan uit dat ieder mens deze zes persoonlijkheden in zich heeft zitten. Uiteraard bij iedereen in een wisselende samenstelling. Wel voert er altijd één de boventoon. De verschillende persoonlijkheden iets meer toegelicht:

  • De Harmoniser is mensgericht, harmonieus en verzorgd. De harmonizer is voornamelijk gericht op het opbouwen en erkennen van persoonlijke relaties.
  • De Gestructureerd Denker is meer resultaatgericht (feiten, cijfers, data en erkenning daarvan), praktisch ingesteld en staat meer open voor op zakelijke relaties.
  • De Doorzetter is gericht op normen, waarden en resultaat en stuurt aan op een relatie gebaseerd op respect.
  • De Dromer is vaker inactief, wil en moet regelmatig alleen zijn, zoekt naar duidelijke instructies, mijdt risico’s en wil en intellectuele relatie.
  • De Promotor is eerder impulsief en neemt risicio’s, wil grote lijnen, opwinding en actiegerichte relaties.
  • De Rebel heeft ook oog voor de grote lijnen, is spontaan, maar bovendien makkelijker te verleiden en is eerder geïnteresseerd in humor en spel.

Bron: processcommunication.be

De persoonlijkheid van leerkrachten

Best aardig, maar echt interessant wordt het wat mij betreft pas als je gaat onderzoeken welke persoonlijkheid er het meest voor de klas staat. Leerkracht Grethe Koster heeft dat voor haar TED-talk gedaan en laat zien welke gevolgen dat heeft voor het onderwijs:

De komende weken neem ik jullie mee langs verschillende inspirerende talks die wij op TEDxCorlaerCollegeED gezien hebben.

Print Friendly, PDF & Email