Het Corlaer College organiseerde eind november voor de vijfde keer een TEDx Education. We kwamen er geïnspireerd van terug! In deze blog blik ik terug op de ideeën die ik er heb gehoord. Het thema van de avond was ‘grenzeloos leren’. Hoe gaat het in zijn werk? Welke grenzen moeten we eerst opheffen voordat grenzeloos leren mogelijk is? ‘Zoveel mensen, zoveel grenzen’ zou een mooi spreekwoord zijn dat hierop van toepassing is.

Camyre de Adelhart Toorop: blijf in beweging

In de eerste TED-talk vertelde Camyre de Adelhart Toorop over haar loopbaan. Als leerling op de middelbare school werd ze niet verleid tot leren. Ze vond haar motivatie voor het eerst toen ze in het bestuur zat dat de schoolfeesten en schooldebatten mocht organiseren. Haar ervaringen hebben geleid tot Spring High, een nieuwe onderwijsvorm met een doorlopende leerlijn van de basisschool naar de middelbare school. Kinderen worden na de basisschool niet voorgeselecteerd, maar komen na groep 8 terecht in groep 9. Op Spring High komen leerlingen zowel letterlijk als figuurlijk in beweging. Leerlingen halen geen cijfers voor de vakken, maar zetten stappen op hun eigen leerlijn. Want wie heeft bepaald dat een 10 het hoogst haalbare is? Grenzeloze groei, daar gaat het om.

Erben Wennemars: wat maakt jou bijzonder?

Het succes van schaatser Erben Wennemars kennen we. Zijn boodschap was: ga op zoek naar wat jou bijzonder maakt. Bedenk niet waarom je iets niet kunt, maar waarom je iets wél kunt. Om met Pippi Langkous te spreken: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” Grensverleggend leren kan alleen als je alle beperkingen weghaalt. Het gaat niet om het doel, maar om de bedoeling daarachter. Daarmee houd je koers en doe je de juiste dingen. Op het moment dat we daar geen vertrouwen in hebben, gaan we regels stellen, van alles vastleggen in processen en procedures. Maar op het moment dat iets een proces wordt, haal je de ziel eruit. Dus houd altijd de bedoeling voor ogen. Geef kinderen eigenaarschap. Laat kinderen zelf zoeken naar wat ze drijft. Dan worden ze vanzelf succesvol!

Gaby Ghuses: laat je niet tegenhouden

De derde spreker van de avond is gevlucht uit Syrië en heeft hier met zijn familie een nieuw leven opgebouwd. Gaby Ghuses is letterlijk de grens overgegaan en heeft zich door niets en niemand laten tegenhouden. Hij verlegde steeds zijn eigen grenzen door zelf doelen te stellen en die tot ieders verbazing steeds weer te halen. Zoals het leren van Nederlands in een jaar, zijn vwo-diploma halen, ervoor zorgen dat er een bedrijfje werd opgezet voor de familie en toegelaten worden tot een studie Industrieel Ontwerpen. De rode draad hierbij was familie. Gaby sloot zijn talk af met de quote uit The Wolf of Wall Street: “The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you tell yourself as to why you can’t achieve it.”

Nieuwste School: kies zelf

De Nieuwste School in Tilburg werkt vanuit de drie pijlers verwondering, eigenaarschap en het geleerde zichtbaar maken. Leerlingen verwerven kennis door het doen van onderzoek. Dit doen ze in een leergemeenschap van leerlingen die hun nieuwsgierigheid volgen. De boodschap van leerlingen van de Nieuwste School: “Luister naar me en laat me kiezen wat ik wil doen, want stiekem kan ik veel meer dan jullie zelf denken.”

Jeroen Langbroek: volg je eigen route

De laatste TED-talk werd verzorgd door Jeroen Langbroek. Op zijn school zijn ze gestart met de Aanpak Vmbo Anders. Zijn boodschap is er een van verandering. Was de toekomst vroeger veel verder weg, nu is de toekomst veel dichterbij. Alles gaat sneller en vlugger. Moderne technieken raken snel verouderd. Dat betekent dat we daar in het onderwijs op moeten anticiperen. Op de school van Jeroen mogen leerlingen daarom zelf kiezen via welke route ze het einddoel bereiken. Ook is de onderwijsorganisatie hierop aangepast. De leerling staat centraal, niet het systeem.

Meer weten over de TED-talks? Bekijk de filmpjes op tedxcorlaercollege.nl. Of lees hier onze verslagen van andere TED-talks.

Op welke manier ben jij grensverleggend bezig in het onderwijs? Laat het me weten! Laat je reactie achter of stuur me een bericht en mail naar petrajonker@tumultgroep.nl.

Print Friendly, PDF & Email