Zelfs tijdens het praatje bij mijn diploma-uitreiking van de HAVO werd het genoemd: “Martina ging tijdens haar betoog voor het vak Nederlands op haar handen staan.” En zo was het ook. Ik pleitte voor het vak drama op school en voor meer ‘drama’ in de lessen. Dit laatste leek me belangrijk omdat dit een manier is om ons bij de les te houden: het triggert en motiveert. Super leuk dus om ditzelfde standpunt terug te lezen in Teach Like A Champion, van Doug Lemov! ‘Showtime’ noemt hij het…

Naast Showtime geeft Lemov meer handige (en heel praktische) tips om de leerlingen bij de les te houden. Heb jij er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht wie je precies de beurt geeft als je een vraag stelt?
Vragen stellen aan de klas: bliksembeurten
Hoe werk jij: laat je jouw leerlingen hun vinger opsteken? Of geef je willekeurige beurten? Lemov omschrijft de ‘bliksembeurten’. Alle leerlingen kunnen dan een beurt krijgen, niet alleen de leerling die zijn vinger opsteekt. Leerlingen raken gewend aan een leraar die ze actief bij de les betrekt. Deze leraar krijgt daardoor eerlijke antwoorden, waardoor hij een betrouwbare indruk krijgt van het beheersingsniveau van de leerlingen. Voorwaarde is dus wel dat leerlingen aan deze manier van werken gewend kunnen raken. Bliksembeurten moeten niet onverwachts komen, maar het lesgeven en vragen moet vaak op deze manier gaan. De insteek moet ook zijn dat je wil horen wat de leerling te zeggen heeft. Een bliksembeurt mag geen aanleiding tot stress zijn: een leerling vragen iets te antwoorden terwijl hij duidelijk niet zat te luisteren, is dus geen goed idee. Daarnaast moet er een goede opbouw in de vragen zitten. Begin je te moeilijk? Dat leidt ook weer tot onzekerheid. Bliksembeurten moeten voor iedereen positief zijn!
Naamstokjes
Lemov geeft ongelooflijk veel tips voor het goed geven van bliksembeurten. Een fantastische tip vind ik het gebruiken van stokjes (bijvoorbeeld van ijsjes) met daarop de namen van de leerlingen. Schrijf elke naam op een apart stokje en doe deze samen in een pot. Stel je vraag, geef de leerlingen wat bedenktijd en pak een naamstokje. De leerling wiens naam op het stokje staat, vraag je het antwoord te geven. Nog een goede tip hierbij: wees creatief met welke leerling je de beurt geeft. Alleen jij als docent weet immers wie er op het stokje staat wat je in je hand hebt…
Korte stop
Een bliksembeurt werkt het beste als je eerst de vraag stelt. Alle leerlingen gaan dan nadenken over het antwoord, omdat ze verwachten dat ze allemaal de beurt kunnen krijgen. Pas daarna noem je een naam. Een goede tip van Lemov is het geven van een lange denktijd. Vaak krijgt iemand al na 1 of 1,5 seconden nadat de vraag gesteld is de beurt. Als je hier langer de tijd voor geeft (3 tot 5 seconden), ben je uiteindelijk sneller klaar: het corrigeren van foute antwoorden kost meer tijd! Daarnaast kan de leerling met meer zelfvertrouwen het antwoord geven: hij hoeft niet te overhaasten.
Teach like a Champion
Meer weten? Bestel het boek Teach like a Champion, van Doug Lemov. Een waanzinnig goed boek dat je weer even laat nadenken over jouw keuzes rondom het bij de les houden van de leerlingen. Zeer de moeite waard! Maak van jezelf een Champion Teacher!