Cyberpesten, grooming, privacy, hacks … allemaal redenen om je je als ouder zorgen te maken over de online veiligheid van je kind. Waarschijnlijk zie je wel de meerwaarde in van het internetgebruik van je kinderen en wil je ze het dus niet ontnemen. Ze kunnen chatten met vrienden, interessante filmpjes bekijken, je kunt ze altijd bereiken en ga zo maar door. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind veilig internet? In deze European Cyber Security Month geven we je een aantal tips hiervoor.
Licht je kind voor
Voordat je je kind op het internet laat gaan, is het goed om ze eerst het een en ander uit te leggen over internet en je (online) veiligheid. Kinderen zijn lang niet zo digitaal vaardig als volwassenen vaak denken. Ze hebben daarom veel baat bij hulp en aandacht van ouders. Maar wat weet jij zelf eigenlijk over veilig internetten? Weet je bijvoorbeeld wat phishing is en hoe je daarmee omgaat? En hoe bewaar jij je wachtwoorden? Wel zo handig als je zelf het goede voorbeeld kunt geven. Test hoe het staat met jouw cyberskills. Ook leuk om samen met je kind te doen!
Praat met je kind
Doordat we continu online zijn is het mogelijk om je kind te ‘tracken’. Dat betekent dat je op elk moment van de dag kunt zien waar je kind is en waar hij/zij mee bezig is. Dat kan een manier zijn om de controle te houden, maar eigenlijk geven dit soort maatregelen een schijngevoel van veiligheid. Je kunt je kind nou eenmaal niet altijd beschermen tegen alle gevaren in de wereld, dus ook niet in de digitale wereld. Bovendien hebben kinderen ook recht op hun privacy, vinden veel ouders.
Wil je toch een idee krijgen van wat je kind online uitspookt, dan kun je er het beste ‘gewoon’ over praten. Wees oprecht geïnteresseerd in wat je kind allemaal ziet of doet op het internet. Stel bijvoorbeeld vragen als: met wie heb je vandaag contact gehad op internet (bijvoorbeeld via SnapChat)? Of wat was er vandaag leuk op internet (bijvoorbeeld een filmpje, een game of contact met vrienden)? en wat heb je vandaag online geplaatst (bijvoorbeeld een foto, filmpje of een berichtje)? Zo krijg je toch een beetje inzicht in de digitale belevingswereld van je kind. Merk je dat je kind wel online heel actief blijkt om maar geen gebeurtenissen te missen of heel veel likes te krijgen? Ook dat kun je dan bespreken.
Maak afspraken
De ene ouder laat zijn/haar kind helemaal vrij in het internetten, de ander houdt het liever onder controle. In principe is er geen goede of foute benadering. Toch is het handig om een aantal afspraken met je kind te maken. Zeker als hij/zij een smartphone heeft of er binnenkort een krijgt. De mogelijkheden van een smartphone zijn namelijk oneindig. Daarom kan een kind duidelijke kaders gebruiken om ervoor te zorgen dat ze niet urenlang online zijn (hallo, verslaving) en dingen tegenkomen die ze niet willen. Maak dus afspraken over of en welke apps ze mogen downloaden, hoelang ze op hun smartphone mogen, of deze ’s avonds mee naar de slaapkamer mag of in de woonkamer blijft liggen, wat ze posten, en wat er met hun post gebeurt of kan gebeuren enzovoorts. Het maakt verder niet veel uit wat de regels precies zijn, als ze er maar zijn. Dat geeft jouw kind ook rust, want ook jongeren vinden dat ze te veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen.
Zoals er online veel mogelijk is, zijn er veel meer manieren om je kind mediawijzer te maken. Wil je meer tips? Kijk bijvoorbeeld op veiliginternetten.nl. En meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang eind oktober een lesbrief voor de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019). Handig om met de mentor van je kind te delen!