Speciaal voor ouders #5: hoe heb je contact met de school van je kind?

Gepubliceerd op: 22 februari 2016
Door: Martina Nieuwenhuis

Op de basisschool hadden jullie waarschijnlijk het ritme gevonden: je kon na schooltijd even langs bij de juf of meester of je zat in de ouderraad. Maar hoe loopt het contact met docenten op een middelbare school? In deze blog een overzicht van een aantal contactvormen. Hoe dat per school geregeld is verschilt, maar met dit lijstje ken je in ieder geval de mogelijkheden. Informeer bij de school van je kind welke vormen van contact daar zijn. Misschien zelfs iets om mee te nemen in de keuze voor een middelbare school?

Ouders in de school
Informatie-/ouderavond
De frequentie en de aard van deze avonden kan erg verschillen. Een plenaire bijeenkomst voor ouders over de organisatie van de school, een klassenavond om kennis te maken met de mentor, een thema-avond over bijvoorbeeld de hersenontwikkeling van pubers, pesten of een nieuwe methode.

Medezeggenschapsraad en ouderraad
De medezeggenschapsraad praat en beslist mee over dingen die de school de school maken: de organisatie, maar ook inhoudelijk over het onderwijs. De ouderraad adviseert de medezeggenschapsraad en bestaat vaak op initiatief van de ouders zelf. Niet elke school heeft een ouderraad of een medezeggenschapsraad.

Contactouders
Bekender in het basisonderwijs dan in het voortgezet onderwijs. Toch zijn er aardig wat scholen die met contactouders werken. Soms ondersteunen ze de school alleen organisatorisch, maar soms ook inhoudelijk. Bijvoorbeeld door thema-avonden voor andere ouders te organiseren. In ieder geval fungeren contactouders als contactpersoon tussen docenten/de school en ouders.

De resultaten van je kind bespreken
Tienminuten gesprekken
De naam zegt het al. Dit zijn persoonlijke gesprekken van tien minuten met een vakdocent of de mentor, waarvoor je je kunt inschrijven. Valt jouw kind uit bij biologie? Plan dan een tienminutengesprek bij de biologiedocent. Is je kind voor zijn vervolgopleiding geïnteresseerd in het vak scheikunde? Ga dan eens bij de scheikundedocent langs om de mogelijkheden te bespreken. Deze avonden worden meestal twee of drie keer per jaar georganiseerd.

Tafelavond
Een klassikale manier, veel gebruikt in het primair onderwijs, waarop vragen over de resultaten beantwoord worden. De mentor leidt de avond. De ouders zitten in de klas en de mentor vertelt over de resultaten van de klas als geheel. Daarna kunnen ouders vaak werk of het rapport van hun kind inzien.

Op afspraak
Behoefte aan meer contact of wil je iets specifieks bespreken? Het is op veel scholen mogelijk om een afspraak te maken met bijvoorbeeld de mentor, de decaan of een specifieke vakdocent.

Lees ook ‘Een oudergesprek: hoe pak je dat aan?‘ (voor mentoren)

Overige
Huisbezoek
Ook het huisbezoek is bekender in het primair onderwijs dan in het voortgezet onderwijs. Toch komen ze voor, zeker op het vmbo. Doel is om elkaar te leren kennen en dat de mentor ziet hoe het thuis bij de leerling is. Let op: het huisbezoek is geen beoordeling van de thuissituatie, het draait puur om de kennismaking.

Vrijdagmiddagactiviteiten
Het is niet meer zo waarschijnlijk dat je gevraagd zult worden om mee te gaan op studiereis of wilt assisteren op een klassenavond. Op veel scholen pakken de docenten dit op. Sommige scholen zullen daarentegen wel heel blij zijn als je een activiteit kunt bieden voor bijvoorbeeld een vrijdagmiddag. Sommige scholen bieden keuzeactiviteiten aan, zoals judo, toneel, potten bakken of een schrijfcursus. Kun jij zo’n cursus geven? Laat dit de school vooral weten. Overleg misschien wel even met je kind: vindt hij/zij het prettig als jij op school rondhangt?

Klachtencommissie
Ook met klachten kun je terecht op school. Hiervoor is vaak een speciale klachtencommissie.

Ik ben benieuwd of er op de school van jouw kind nog een andere vorm van oudercontact is. Zeker als het een aanrader is voor andere scholen! Laat dan vooral je reactie hieronder achter.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search