Paarse vrijdag: met deze twee lessen maak jij het tot een succes

Gepubliceerd op: 24 november 2021
Door: Lisa Kooijman

Het is bijna Paarse Vrijdag, een dag waarop scholen seksuele- en genderdiversiteit vieren. Op 10 december dragen scholen dezelfde boodschap uit: iedereen mag er zijn. Een ontzettend belangrijke dag, ook vandaag de dag nog. Want zolang er geweld, discriminatie en uitsluiting is richting personen uit de LHBTQ+-gemeenschap, is zo’n dag nodig. Daarom bieden we twee lessen om aandacht te besteden aan deze belangrijke dag. In deze blog bespreken we hoe je deze lessen inzet in je klas. 

Wat is Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag is de jaarlijkse actiedag van het GSA om seksuele- en genderdiversiteit te vieren en zichtbaar te maken. De dag is altijd de tweede vrijdag van december. Tijdens deze dag kleurt de school paars en wordt er aandacht besteed aan het diverse spectrum van seksualiteit en gender. Het doel is om seksuele- en genderdiversiteit te normaliseren.

Twee lessen: wat heeft jouw klas nodig?

Het is goed om jezelf eerst af te vragen: waar staat mijn klas met betrekking tot seksuele- en genderdiversiteit? En waar heeft mijn klas behoefte aan? Achterhaal dit bijvoorbeeld door van tevoren het start-onderdeel van één van onze lessen te doen. Hebben je leerlingen behoefte aan meer kennis over de LHBTQ+-gemeenschap? Of weten je leerlingen de ins en outs al en is er juist behoefte aan iets doen? Met de twee verschillende lessen spelen we in op beide behoeftes!

Beide lessen starten met het maken van afspraken met elkaar. Hoe willen we met elkaar omgaan als we over dit onderwerp praten? Is het belangrijk om elkaar uit te laten praten? Kijken we elkaar aan als we praten? Hierdoor begin je op gelijke grond met elkaar en zijn de verwachtingen in het gesprek duidelijk.

Les 1: Maak een actiepost!

De lesbrief ‘Paarse Vrijdag: Maak een actiepost!’ staat in het teken van actie. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op school er mag zijn en een plek heeft? In deze les ga je met de klas in gesprek over wat de huidige situatie op school is en wat er beter kan. Leerlingen maken een korte actiepost voor sociale media. Hiermee activeren ze anderen én zichzelf om een stap te zetten naar een school waar iedereen de ruimte heeft om zichzelf te zijn. Alle kleine stapjes tellen! Deze lesbrief is alleen beschikbaar voor klanten van Tumult.

Les 2: Hoeveel weet jij over seksuele- en genderdiversiteit?

Een aantal jaar geleden maakten wij met De Paarse Vrijdag Krant de les ‘Hoeveel weet jij over seksuele- en genderdiversiteit?’ Inmiddels hebben wij deze geüpdatet. Met deze lesbrief ontdekken leerlingen wat ze al weten over de LHBTQ+-gemeenschap én welke vooroordelen ze misschien hebben. Voor deze les gebruik je ‘Het grote paarse woordenboek’ uit de Paarse Vrijdag Krant. De Paarse Vrijdag Krant helpt leerlingen en leraren om over seksuele- en genderdiversiteit in gesprek te gaan op Paarse Vrijdag. Daarnaast geeft het veel extra informatie over allerlei dingen die met seksuele- en genderdiversiteit te maken hebben. Benieuwd naar de Paarse Vrijdag Krant? Neem dan een kijkje op: https://www.paarsevrijdagkrant.nl. Deze lesbrief is zowel beschikbaar voor klanten als niet-klanten van Tumult.

De afsluiting van beide lessen staat in het teken van het vieren van seksuele- en genderdiversiteit! Hiermee sluit je af op een positieve manier en geef je leerlingen het gevoel dat iedereen er mag zijn.

Hoe voer je een gesprek over seksuele- en genderdiversiteit in de klas?

Vind je het spannend om zo’n les te geven? Geen zorgen! De volgende tips helpen je bij het bespreekbaar maken van seksuele- en genderdiversiteit in de klas:

  • Stel jezelf kwetsbaar op. Wanneer jij een stukje van jezelf laat zien, doen leerlingen dit ook sneller zelf.
  • Stel grenzen. Doet of zegt iemand iets wat niet kan of jullie regels overtreedt, benoem dit. Begrens de opmerking en vraag waar het vandaan komt. Hierdoor houd je het gesprek open.
  • Zorg voor een veilige setting in de klas. Bijvoorbeeld door van tevoren afspraken met elkaar te maken over hoe je met elkaar om wil gaan in een gesprek. Wat kan wel en wat niet? Wijs iemand erop als hij of zij iets zegt of doet wat daar tegen indruist.

Paarse Vrijdag is een viering van de mooie diversiteit aan gender en seksualiteit die we rijk zijn. Actions speak louder than words. Wil jij onze lessen inzetten op Paarse Vrijdag? En ben je klant van Tumult? Dan vind je beide lessen in de memberomgeving. Geen klant, maar wel benieuwd naar de lessen? Log in op de memberomgeving van Tumult en krijg volledig toegang tot les 2 en bekijk een voorproefje van Les 1.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search