Multitasken: mythe of mogelijk?

Gepubliceerd op: 13 november 2013
Door: Britte Koppel

Multitasken. Er is al veel over gezegd. Volgens sommige onderzoekers kunnen mensen helemaal niet multitasken, terwijl anderen juist beweren dat het absoluut wel kan. Wat is er waar? En wat heb je er eigenlijk aan als je meerdere dingen tegelijk kunt doen? Vijf stellingen over multitasken. Zijn ze waar of niet?

Multitasken: mythe of mogelijk?
Foto: Krelic

Mensen die multitasken, werken efficiënter
Niet waar. Onze hersenen kunnen zich slechts focussen op één ding tegelijkertijd. Echt twee dingen tegelijkertijd doen, kan dus eigenlijk al niet. Multitasken is dus eigenlijk het snel kunnen switchen tussen bepaalde taken. Maar dat snelle switchen is eigenlijk helemaal niet efficiënt. Als we van de ene taak switchen naar de andere, wordt de eerste taak opgeslagen in ons langetermijngeheugen, waardoor er ruimte is voor een andere taak. Willen we vervolgens van de tweede taak terug naar de eerste, kost het veel tijd om die informatie terug te halen uit het langetermijngeheugen en hierdoor wordt de kans op fouten groter. Hoe meer taken er opgeslagen liggen, hoe groter de kans op fouten.

Vrouwen kunnen beter multitasken dan mannen
Niet waar. Hoe vaak beweren wij vrouwen niet dat we beter zijn in meerdere dingen tegelijkertijd doen dan onze mannelijke collega’s, familieleden of vrienden? We kunnen blijkbaar beter onze mond houden, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen helemaal niet beter zijn in multitasken dan mannen.

Multitasken kun je leren
Waar. Snel kunnen switchen tussen twee taken kun je leren. Een vereiste is wel dat de taken dingen zijn die je vrijwel geheel automatisch kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan radio luisteren en autorijden. Tijdens deze activiteiten schakelt je brein heel snel tussen de verschillende activiteiten. Zo snel, dat je vaak niet eens doorhebt dat het gebeurt. Heb je een to-do die absolute concentratie vraagt? Ga dan geen andere zaken tussendoor doen.

Van multitasken krijg je stress
Waar. Multitasken kan stress veroorzaken. Heb jij bijvoorbeeld altijd je mailbox open staan en probeer je direct op ieder mailtje te reageren? Dan ben je waarschijnlijk constant in een hogere staat van alertheid en is je hartslag hoger. Dat kan er voor zorgen dat je stress gevoelens ontwikkelt omdat je je mailbox maar zo snel mogelijk leeg wilt werken. Beter is om een paar keer per dag een moment in te plannen waarop je je mailbox doorwerkt.

Multitasken levert tijdwinst op
Niet waar. Hoewel fervente multitaskers zullen zeggen dat ze sneller zijn dan mensen die één ding tegelijk doen, is dit toch niet waar. Uit onderzoek blijkt dat mensen die switchen tussen taken, langer over de afzonderlijke taken doen dan iemand die zich kan focussen op hetgeen waar hij of zij mee bezig is. Multitaskers zijn wel heel tevreden over het werk dat ze verrichten, omdat ze het gevoel hebben dat ze snel zijn.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken