Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor een relatief nieuw fenomeen in onderwijsland; MOOC’s. MOOC staat voor Massive Open Online Course en is een cursus of vak wat mensen kunnen volgen vanuit hun eigen huis en het kost niets. Dit klinkt heel mooi, maar wat zijn MOOC’s nu precies en zijn ze wel zo geweldig als in de media naar voren komt?
Gratis les
Een MOOC is een cursus die je online kunt volgen waarbij je via filmpjes, opdrachten en toetsen lesmateriaal aangeboden krijgt, verwerkt en toetst hoeveel je geleerd hebt. En het is gratis. MOOC’s zijn ontstaan om iedereen, over de hele wereld, goed onderwijs aan te kunnen bieden. Dus iemand in Indonesië kan via zijn computer een cursus volgen die gegeven wordt door een docent van Harvard.

Het verschil tussen MOOC’s en andere gratis cursussen op internet is dat MOOC’s een schema aanhouden. Een cursus begint op een bepaalde dag en per week moet je een bepaalde hoeveelheid leerstof doorlopen. Daarnaast is er huiswerk, wat je in moet leveren, want er is een deadline. Dit huiswerk wordt dan nagekeken door een peer, terwijl jij het werk van iemand anders nakijkt. Nu kun je denken; dit lijkt wel heel veel op het onderwijs wat ik in de klas geef. Klopt, maar er zijn een paar verschillen. Als eerste is het online, wat betekent iedereen over de hele wereld deel kan nemen. Ten tweede kun je de filmpjes die je bekijkt pauzeren, herhalen of overslaan. Als je iets niet begrijpt, kijk je het gewoon nog een keer. Ook is er een forum waarop mensen vragen stellen en discussiëren over de leerstof.
Kritiek
Maar MOOC’s zijn niet zo perfect als ze lijken. Er is ook veel kritiek. Deze gaan vaak over de grote hoeveelheid leerlingen per docent en het waarborgen van de kwaliteit van de leerervaring. Daarnaast is er uitval bij de cursussen heel hoog. Er is een groot deel van de leerlingen dat afhaakt op het moment dat ze huiswerk moeten maken. Dit klinkt erg, maar de oprichter van Coursera, een grote aanbieder van MOOC’s, vindt dit niet zo’n ramp. Er zijn veel mensen die een cursus tegenkomen en bedenken dat ze het leuk vinden om iets te leren over het onderwerp, bijvoorbeeld kwantummechanica. Maar ze hebben niet veel motivatie om er ook echt tijd en moeite in te steken, dus ze haken af. Het slagingspercentage van de leerlingen die de hele cursus gevolgd hebben en alle huiswerkopdrachten gemaakt hebben, is wel hoog.
Wil je meer weten over MOOC’s, TED heeft een afspeellijst gemaakt over wat MOOC’s zijn en hoe ze ontstaan zijn.
Wat denk jij? Zijn MOOC’s de toekomst of is het een mooi ideaal, maar niet echt realistisch?