Als ik dit schrijf hebben we in regio Midden nog twee weken te gaan tot de zomervakantie. In mijn klas betekent dit dat we klaar zijn met de methodelessen en de dag vullen met extra oefenen, herhalen en net wat vaker van het lekkere weer genieten. Ook fijn voor mij, want zo kan ik me voorbereiden op volgend schooljaar! Met deze tips ga ook jij met een goed gevoel de zomervakantie in.

Doe niet wat niet hoeft

Bedenk bij alle taken die je doet of het écht nodig is. Heb jij er iets aan, heeft een collega er iets aan, is het een verplichting? Neem er dan even de tijd voor en rond het af. Kijkt niemand er meer naar, is het werk achteraf of zie je het nut van de taak überhaupt niet in? Lekker laten zitten!

Tijd over? Werk vooruit

Sommige voorbereidingen voor het volgende schooljaar kun je nu al doen: tijdens een vrij uurtje de jaarplanning in je agenda overnemen, een overzicht maken van je leerlingen van volgend jaar, brainstormen over opdrachten voor volgend jaar. Mijn collega Martina schreef een blog met een handige checklist voor de start van het schooljaar. Bekijk de blog eens om inspiratie op te doen voor taken die je alvast kunt starten.

Rond het af

Neem de tijd om je taken echt af te ronden, zodat je niet de vakantie ingaat met kleine losse eindjes. Behalve dat het fijn is om alles af te ronden (en daardoor volgend jaar misschien makkelijker op te pakken), kun je elke afgeronde taak uit je hoofd zetten. En zonder taken in je hoofd aan de vakantie beginnen is altijd een goed idee!

Maak een lijst voor volgend jaar

In deze periode denk ik voortdurend: o ja, dat moet ik in de startweek ook nog even doen!. Herkenbaar? Een lijstje werkt voor mij altijd het beste, en dan het liefst digitaal; die raak je niet zo snel kwijt. Je smartphone heeft standaard apps waarin dit kan (Kladblok in Android, Notities in Apple – gebruik de checklistfunctie), maar je kunt natuurlijk ook een andere handige app downloaden. Workflowy, Google Tasks, Remember the Milk en Wunderlist zijn voorbeelden van handige takenlijstapps.

Kijk terug

Pak wat kouds te drinken, zoek de zon (of juist de schaduw) op en zorg dat je comfortabel zit. Tijd om even rustig terug te kijken. Wat heb je dit jaar geleerd en neem je mee naar volgend schooljaar? Wat doe je anders, wat doe je niet meer en wat ga je vooral wel doen? Ga in gedachten je leerlingen langs. Hoe zijn ze gegroeid en hoe heb jij daaraan bijgedragen? En als je ze volgend jaar weer in de klas hebt: wat wil je met ze bereiken? Rond op die manier ook in gedachten je schooljaar af.

Heb jij nog tips voor een goede afronding van het schooljaar? Deel ze vooral in een reactie onder deze blog of mail me op suzanneheuvelmans@tumultgroep.nl. Geniet van je vakantie en op naar een volgend tumultueus schooljaar!

Print Friendly, PDF & Email